Hülye reklámok #50

Egy sima matematikai probléma megoldásáról szóló cikk röppent fel:

CIKK

Nos, az Index.hu-nak sikerült a Blikk bulvárszintjére süllyednie végleg mikor azt mondták "csak 4-en értik" a bizonyítást, holott nem érti senki, mindössze annyian olvasták el.
Tekintve hogy a ?bizonyítás? 500 oldal, hát nem csodálom, más egész évben olvas összesen ennyit egyetlen műként - azaz egy könyvet, értsd: regényt. Abból pedig egyetlen darabot. Namost észbentartani 500 oldalnyi tömény matematikai levezetést nyilván alapból nem egyszerű.

CSAKHOGY. Ez nyilván nem érdemelné ki még a "hülye reklám" címet. Probléma inkább ott keletkezik, hogy a dolog feltehetően egy orbitális trollság, mert:
- a szerző csakis japánul hajlandó beszélni a cuccról, holott angolul írta meg, és bármi másról szívesen beszél angolul, ami szakmájának nyelve, a tudomány nyelve, meg úgy általában az egész világ nyelve.
- felmerül a kérdés, hogy mivel ez egy tudományos publikáció, ki lektorálta? Nyilvánvalóan egyértelmű marhaságot nem közöl le senki akármilyen hosszúra írták is meg. Szóval, kérdezném a szaklapot, melyik munkatárs ellenőrizte a levezetést?
- külön probléma, hogy ez egy MATEMATIKAI probléma. Ennél pedig a dolog úgy áll, hogy a levezetés vagy igaz, vagy nem. Ha egyvalaki ellenőrizte az egészet (aminek meg kellett volna történnie, hiszen publikációról van szó), akkor nem merülne fel igazán a kérdés hogy ez most okés vagy sem, mert nyilván igaz volna. A matematikában ugyanisépp ez a szép: 2 + 2 = 5 mindegy ki szmolja ki (10-es számrendszerben stb.).
- ha egyszer négyen is végigolvasták, akkor csak kéne valami fogalmuk legyen miről van szó.

Végül pedig a fő érv:

minden matematikai (fizikai, stb, bár mivel a matematika ezen a téren a leginkább önkényes, így tegyük azt a zárójelen kívül is) ügyködésnél használnak egy CSOMÓ jelölést. x, y, f(x), kiskutyafasza.


Sajna legtöbb esetben - és főleg a matematikában - ezen szimbólumok teljes mértékben önkényesen vannak kiválasztva, nincs szabvány. Bezzeg ha az van odaírva hogy kg mint tömeg, akkor az kilogram.
Bálványként szerepelnek a mindenféle krix-kraxok az egyenletekben, és bár még egy matekórán elmegy a dolog a rettentő magas ismétlésszám miatt, és mert A CSOPORTON BELÜL mindenki ugyanazokat a jelöléseket használja - ám már ha fizikaórára ülünk be sem értünk semmit, mert a jeleknek nincs jelentésük. Nincs megmondva mi mit akar jelenteni - még fizikábansem, ahol pedig sejtjük ám hogy szabványosítava vannaka dolgok.

Szvsz köteleznék minden publikációt arra, hogy egy rohadt függeléket csatoljanak a cikkeikhez, amiben az utolsó "de hát azt mindenki tudja" jelhez is oda legyenek köteles írni egy szószedetbe, hogy mégis mi a fasz az.
"a" a gyorsulás, "A" az amper, vagy mittomén.
És akkor talán eljutnánk oda, hogy trollok nem vesztegethetnék mások idejét, nem játszhatnák a kiismerhetetlen Istent, ésa végén mindenki megérthetné miről van szó MAGÁBÓL A LEVEZETÉSBŐL, és nem kéne hozzá külső konzultáció.
Mert ha kell a külső konzultáció, az azt jelenti, a levezetés minimum hiányos. Nem írtak bele minden szükséges információt. Egy matimatikai levezetés, aminél nem szorulunk külső mérésekre, ugyanis olyan mint egy dominósor: ha elkezdjük ledönteni, elkerülhetetlenül dőlnek le egymás után a dominók egészen amíg a végére nem érünk.


Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad