Valóságshowk - Amcsi Benzinfalók (Fast N' Loud)

A valóságshowk olyanok amilyenek, mára kultúránk részei.
Vannak jobbak, vannak rosszabbak, általában évadtól függ mennyire nézzük őket, valójában háttérzajok.

Azért van pár emlékezetesebb, esetleg újranézős, amik mondhatni már elérték azt a szintet hogy már-már tv-sorozatként emlegethetjük őket, mert úgy sikerültek.

Valóságshowkból persze többféle van. Mindegyiknek része a kiszámíthatatlanság, a spontaneitás - de ugyanúgy műsorról van szó, tehát nincs olyan aminek ne lenne "megrendezett" része forgatkönyv szerinti alakulása.

Ez utóbbi tényezőnek alapvető indoka, hogy érdekes kell legyen a felvétel, márpedig nem megyünk minden héten az Adriára vizisízni akkor sem, ha hólivúdi sztárok vagyunk.

Mert bizony miután a vs-ek befutottak a közemberekkel, a lehetséges bevétel indokolta hogy egyes celebek is megcsinálják a maguk showját.
Persze volt aki egy adás után megbukott, de volt aki tisztességes profitot termelt magának (Győzikét lehetett útálni de műsort csinált, a Hal a tortán - magyarcelebek főztek egymásnak - meg talán még ma is fut valamilyen formában).
És persze voltak igazán nagyok, mint Ozzy Osbourne és családja vs-ja, amiben szvsz az egyik legjobb rész volt amiben nem a szokásos nagyhangú élet folyt, hanem Ozzy éppen elvonón volt a kokainról és csak végigtotyogott néha a szobákon a feleségét szólongatva XD.

Persze vannak ál-valóságsók is, mint a Licitvadászok, amik bár érdekesek, de mindenki színész bennük, és a történések irreálisak. Ettől persze lehetnek jók (a Licitvadászok egész műfajt teremtett) mert olyasmit tudnak bemutatni amit másként, más keretek között nem.

A legeslegjobbak viszont amik valóban valóságosak, és bár az eseményeket feldúsítják, rájátszanak a kamera kedvéért, de tényleg minden valóságos. Ott sem árt azonban slusszpoénként arra figyelni, mihez kezdenek a résztvevők a műsor nyitotta lehetőségekkel.

Vegyük pl. az Miami Ink c. realityt, ami egy tetkószalonról készült.
Remek tetkókat lehetett látni, a boltnak is eszelős mennyiségű pénzt és hírnevet hozott, néha sikerült beszervezni sztárokat is hogy náluk varrassanak ha már amúgyis akarnak. Ott volt a boltvezető, Yoshi a tanonc, sokmindent lehetett látni a tetoválásról, vagy a művészetről általánosságban akár.
A bolt már bejáratott volt mikor a másor elindult, és a legjobb az volt benne hogy mindenféle stílushoz értő tetoválóművészeket (tényleg minőséget tudtak alkotni) hoztak össze benne.
Azonban nem ez volt a célja a boltnak. A tulaj EGYETLEN stílusban akarta nyomni, mindenki mást kiútált a végére, a showt mindössze ügyfélkörbővítésre, hírnévszerzésre képzelte el.

Az egyik tetováló a Miami Inkből kiebrudalva hozta létre az LA Inket, egyértelműen a már meglévő műsorsikerre alapozva, és ha nem is szándékozott olyan széles palettát felvonultatni stílusokból, de amit csinált legalább következetesen hozta.
A műsor az új bolt megnyitásáról szólt, annak helyének az üzleti életben való megalapozásáról. Ennek érdekében minden kapcsolatát bevetette Kat Von D


és számos új ötletetadtak a koncepcióhoz a tetkóeltávolítástól a rendezvényekig (gördeszkás bemutatók, guiness-rekord kísérlet, művészeti bemutató stb.). Továbbá olyan nem-szakmai dolgokat is megmutattak mint mellrák elleni küzdelem, vagy problémás kirúgás.

A kedvencem mégis a Gas Monkey műhely showja, a címbeli Amcsi Benzinfalók.

Na és hogy miért. Először is a cég LÉTEZIK, ellentétben a Licitvadászk "Pawn Shop"-jával. Ez ugyebár fontos.Az áraik is valósak, ami megint nem utolsó (a Licitvadászok/Raktárvadászok/Konténervadászok/Csomagcsaták nyomán többen beugrottak mint marinéni az amwayügynöknek, és persze kiposztolták mekkorát buktak, köszönik a műsoroknak).
Azt sem árt tudni, hogy engem az életben nem foglalkoztattak az autók. Menjenek oszt kész, lehetőleg legyen kicsi a fogyasztása, és ne dudáljanak le vele autópályán se, oszt annyi.
Jó, néha én is megnézek pár Monster Truck-bemutatót, vagy "pimp my ride"-ot, de ennyi.
Ennek a műsornak mégis siekrült lekötnie, pedig tényleg főleg autókat szerelnek egy műhelyben és kész. A körítés éppencsak jelen van, de az attrakció mindig a kocsik szétszedése és összerakása.
Mitől néztem mégis?

Hát, a két (?) tulajdonos tényleg karakteres figura. Csak nézzétek meg a képet. Egy nagyszakállú fickó, felteszem szintén zsidó, mintha a System of a Dawnból szökött volna át:


Richard Rawlings a remek kecskeszakállásval és napsemüveg + lezser farmerjával úgy néz ki mint aki pontosan tudja kicsoda is ő.

A többiekről sem szabad megfeledkezni, mert bár többen jöttek-mentek a műhely dolgozójaként, de felismerhetőek, hozzáértőnek tűnnek, és mindig kaptak egy kis karaktert, színt, szerepet a műsorban. Ami azért nem hátrány. És sosem szimpla dolgozókként, alárendeltként vannak kezelve, ami hozzájárul a könnyed hangulathoz, mert miért is néznénk egy valóságshowt ha nem azért hogy úgy érezzük, a napok könnyebbek mint amilyennek néha tűnnek?

Oh, természetesen a felvételek beállítottak - de valós üzletek köttenek! Pusztán hogy érdekesebb legyen, újrajátszák néha megírt szöveggel hogy lazább, érdekesebb legyen. Végülis műsorról van szó.
Ezt nem is igen titkolták, egy egész különepizód mutatta be a készítés folyamatát.

De ez még mindig nem akkora ász hogy viszonylagos rendszerességgel visszülj miatta a tv elé, hogy alkalmanként újranézz részeket (főleg ha annyira limitált a csatornakiosztásod mint nekem).
A stáb mondom okés, a hangulat kellemesen langyos, a megépített kocsik érdekesek, néha látunk érdekes arcokat, megtudjuk mi a különbség a sima kocsi és a hot road között (öteleket kapva hogyan tegyük egyedivé saját kocsinkat akár), látunk különböző üzletkötési módokat és alkutechnikákat - sőt, a szakállas ürge idővel félprofi versenyző lesz.

Ami miatt tényleg kiemelkedik a hasonló műsorok közül, az az Összkép.
És most nem Christie dudáira gondolok
hanem azt, hogy mihez kezdett a Gas Monkey a sorozat nyújtotta Lehetőséggel.

Ha több részt megnézünk időrendben, láthatunk egy tizenkettő-egytucat kissé lerobbant műhelyt a kezdeti részekben egy iszákos (legalábbis a kelleténél többet ivó) vezetővel, ami nem nyújt többet a sanyi bácsi autósműhelyénél. TÉNYLEG NEM.
Amikor elindították a műsort, rendszeresen túlvállalták magukat, túl alacsony határidőket céloztak meg, és számos projectjük bedöglött balszerencse vagy hozzá nem értés, esetleg pusztán a rutin hiánya miatt. Mely balsikerek egyik oka bizony pontosan a műsor volt, amihez műsort kellett produkálni.

De a Gas Monkey nem pusztán azért csinálta a dolgokat mert ott volt a műsor. Ők TÉNYLEG ki akartak törni.
Idővel rájöttek mik a nekikvaló megjelenési lehetőségek, mi a hozzájuk illő formátum - Richard is visszafogta az ivást.
A céljuk, ami idővel meg is valósult, hogy egy híres, neves, NAGY műhelyt csináljanak, aminek a lehetőségét az országosan (és később világszerte) sugárzott műsor adta. A show képes volt megadni nekik a hírnevet AMENNYIBEN képesek teljesíteni, megbízható, jó, és látványos teljesítményt nyújtani a kamerák előtt.
Tényleg jó érzés látni ahogy megvalósul valaki álma, mert meglátta és felismerte a Lehetőséget. Inspirációt nyújt - én ezért ajánlom.












Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad