Mi van az indiánokkal?

Az antropológusok idézem: "nem értik" miért jönnek elő, és alkalmanként akár támadják meg a mi civilizációnkat az őslakók.

Na, ezek sem Dr. Csont, mert az indiánokkal ami történik annak nagyon egyszerű oka van, és ahogy Hannibal Lecter mondta:
- Az alapelv az egyszerűség, Clarisse.
Márpedig kevés egyszerűbb motiváció van a kíváncsiságnál.

Mik is a tények?

Az indiánok/amerikai őslakók (akik félázsiai származék megélhetési bevándorlók - mindenki "megélhetési bevándorló" aki nem Afrikából jött) egy dolog hogy békén vannak hagyva, de attól ők még tudnak rólunk.
Márpedig ha egy ember tud valamiről, azt elkezdi vizsgálgatni. Ha hasznos, akkor pedig felhasználja.
Ez okozza a kereskedelmet: az indiánnak sima ügy adni egy kígyót egy machetéért, amit ad egy sose tudna magának csinálni, ad kettő kést barkácsolni házilag rohadt sokáig tart és megerőltető. Akkor már inkább vadászik még egy kicsit.

Namost meg kell érteni hogy mit lát a nyamvadt kis vadember, aki életében nem látott 30 embernél többet egy rakáson, és van egy huszasom rá hogy a szomszéd törzs vakerolását is sokáig tart kihámoznia?
A szerencsétlen kis őslakó látván a gazdag, szomszédban élő "törzset", akiről nem érti hogy "globális civilizáció", ő csak annyit lát hogy két kövér fehér ember üldögél a medence mellett - hát "hadjáratot" indít és elindul "meghódítani" őket.
Aztán persze jól megszívja, de hát semmi nem tökéletes.

Mert nincs olyan hogy elzárkózás. Nincs olyan hogy Kínai Nagy Fallal elzárkózok a világ elől, még ha azt csak a szerb határon is húzom.
A világ odakint van, és vak, és kegy-etlen, és olyan mint egy mindent letaroló gleccser: mindegy mit csinálsz, el fog érni hozzád.

"A lavina már megindult. Késő hogy a kavicsok szavazzanak."






Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad