Doctor Who - Peter Capaldi, 1. évad, 5-9. részek

Egyre inkább úgyérzem, hogy az adott kor észben tartása elveszíti jelentőségét azon kívül, hogy az adott rész adott jelenetében mi történhet meg, mk lehetnek a látványelemek külön indoklás nélkül.
Szemben a Star Trekkel, ahol a Csillagidő, a kronológia egyre fontosabbá vált, és a cselekmény helyette történelemmé lett.

5: Érdekes összehasonlítani Clara "átlag" ruházatát-sminkjét-haját a mostanival ahol "ki van csípve": az "átlag" =spéci haj, baró öltözék, minden ogndosan. Ellenben most: sehogy-kinézet, és Szakadt ruházat.
És akkor hasonlítgassuk a Tardist a klasszikus Tardisszal: először is a fogantyúk már a két ajtószárnyon vannak, nem egyen. És a telefon mködik. Az ajtót pedig amikor kinyitják, ugyanolyan ajtónak látjuk kívülről mint belülről. A klasszikusokban az ajtó belülről nagyobb volt, és voltak rajta azoka kerek izék (panelek, egyik klasszik részben le is szereltek néhányat), meg minden.
A legfurább a történetben hogy nem az érdekel minket hogyan fejtik mega megfejthetetlen rejtélyt. Sokkal jobban foglalkoztat, miért egyeztek bele.
Tetszik, hogy már-már állandó jellegel játszanak a kérdéssel: "Doctor Who?", és nem a klasszik "csináljunk belőle szóviccet" móüdra, hanem ... de nézzétek meg ti is.
A Fürkész amúgy kicsit Riddick - A Sötétség Krónikája, de leginkább Immortal ad Vitam cápa-lénye.
Btw, a Doktor ezen inkarnációja szerintem úgy néz ki mint a szerzetes a Baldur's Gate-ből.
Megjegyzem a rész van annyira izgalmas hogy elvonja a figylemet az egyértelmű hibáról: ez egy ontológiai paradox, mint a Blink-ben. És mint olyan, elfogadhatatlan.

6: Egyértelműen többek között megjátszanak egy félresikerült szerelmi hároimszöget, ami elég jól működik. Ugyanakkor Rose és Miky kapcsolatának a tükörképe is, így felmerül a kérdés: akarjuk-e nagyon sokáig Clarát? Akarunk-e egy újabb Amy&Roryt? Az én válaszom hogy NEM. Azt akarom hogy a Társ döntsön úgy, ahogy a Doktor soha nem döntött, vagy épp ahogy mindig is: hogy ő letelepszik, azazhogy ő a középpontja a saját világának. Nem úgy, mint a többiek, hogy ott lesz hagyva, vagy hogy megunja, vagy hogy otthon jobb, vagy hogy elég volt a kalandból/izgalomból/veszélyből - hanem hogy felismeri amit Sarah Jane Smith a Kalandjaiban, de most nem kényszerből: hogy egyetlen bolygón is akar épp elég kaland.
Nagy a Superman-utalás. És a "bogonok". Mármint Vogonok. Látlak ám.
És ismét egy remek rész, Mofat feltehetőlegkizárólag azutolsó jelenetet írta hozzá, szerencsére.
És bár a Doktor itteni szereplését a reviewk az Első Doktorhoz hasonlítják az alkalmilag kiemelt militarista / emberidegen vonások miatt, azokat részemről inkább a Hetedik Dokotorhoz társítanám, akit így végre hajlandó vagyok kicsit kedvelni is mélyenszántó útálatom mellet.
Emellett a Doktortól teljesen függetlendolgok is remekül működnek. Mármint egy szülői értekezlet? HOGYNE! Főleg ha ilyen "életből vett" dolgokkal tudják megtűzdelni:
- A lányuk rossz hatással van a körülötte lévőkre.
- Ah, de tavaly még azt mondták NAGYON rossz hatással van a többiekre. Akkor ezmost javulás, nem?"

7: predátor-alien pókbaktérium. Meggyőző... Meg kezd túl sok lennia natív élet aNaprendszerben most már.

(és ehhez jön a Hold)

8: Gyilkosság az Orient Expressen. Múmiával. Tipikusan angol. Közepes filler-rész, aminekegyetlencélja benttartani "Clarát".

9:Hm, egy újabb"mindenütt tt vannak, csak nem vesszük észre őket" lények---
A visszatérő téma milyen A Doktornak lenni. És elég nagyot csavarnak ezen ahhoz, hogy amáskülönben lapos (pun intended) történetet végigüljük.
Amit nem kéne, az a SW/ST beerőltetése a DW helyére. Az ilyen jelenetek:
"Megszűnt a pajzs! Még egy ilyen tlaálat és végünk! Torpedó/vonat ütközőpályán!"
tisztára kiakasztanak.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad