Csillagközi Romboló (Battlestar Galactica) 5.

Fura ez az "Utolsó Öt". Azt várnád ők a 8-12 cylonok, pedig nem. Ők a 7, 9-12 cylonok.

13: Ez a hülye játszadozás hogy próbálják Karat és Balthart gyanúsítani azzal hogy cylonok... Jó, gyártási idő szerint valóban később gyártott A Tervet, de akkor az miért ér véget a 2. évadnál? És ha ott véget ér, miért fontos része megmutatni az összes cylont-modellt? Egyszerűen rosszak az írók.
Kérdés: mi az összefüggés az Öt Cylon és az Ötök Temploma (ami a Földre tartó telepesek építménye) között? Hogyan láthatta 3-as az Ötöket azÖtök Templomának archívumaként? Miért titkolóznakegymás előtt a cylonok az Ötökről? Miért vannak az Ötök olyan helyzetben amilyenben?
Az viszont biztosan nem érdekel ki kivel házas és kivel lép félre, arra ott a Barátok Közt.

14: Kérdés: miféle menekültek?
Észrevétel: aki nem hagyja megvizsgálni magát egy orvossal egy űrhajón, ami még túlzsúfolt is, azt kidobom a légzsilipen hogy megelőzzem a járványt.
Három: egyetlen magas szintű technikai civilizáció sem maradhat fenn ami nem ismeri el az orvostudományt.
Végül: elfogadhatatlan hogy a sorozat úgy nyilatkozik, a vallásosak között terjengő (összes), amúgy alaptalan városi legenda igaz, és az orvosok tényleg soha nem gyógyítottak még meg senkit.

15: Ki írja ezt a SZART? Fél évada kamatyol a Zelnök és a Zadmirális, itt már senki nem kereskifogásokat...
Ééés... Nem hírdettek pár résszel ezelőtt általános amnesztiát?
Nomeg: "Kicsoda Bill Adama?" Ha 2,5 évad alatt egy 5-fős stábban nem sikerült rájönni, akkor ez halottnak a csók... Mi lenne inkább ha az új cylon vadásszal, az azon visszatért pilótával foglalkoznának?
Nem is szólva róla, mikor vált az EGÉSZ ember-flotta ateistává politeista helyett?

16: Újabb random történések, amikről úgysem fogunk hallani soha többé. Gondolkodni max. azon lehet, Baltharhoz most Hitlerrel lett párhuzam vonva, és Balthar mint a Kiválasztott (a sorozat végéről hallottunk már ugye) a sorozat ezek szerint dicsőíti Hitlert?
Az újabb önellentmondás sem marad ki: hová lett az ugráshoz szükséges üzemanyag? mikor az első (második?) évadban bányásztak belőle, akkor azt mondták, idézem "ez évekre elegendő lesz". Azóta egy év telt el, és nem ugrabugráltak sehova (Új Caprica, ugye).
No és hogy eddig sem készült teljes nyilvántartás a hajókon lévőkről...
Plusz az egész logikátlan is. Valószínűtlen hogy ezek a kilóméter nagyságú hajók 1-2 év alatt tönkremennének. De még ha mégis, akkor azt előre tudták, azaz nincs értelme a sztrájknak, mert pontosan annyi idejük van új bolygót találni és azon gyártósorokat építeni, és elvégezni a felújítást ameddig az űrhajók tönkre nem mennek.
Az már csak hab a tortán, hogy Adama átmegy diktátorba.

17: Starbuckon is kitör ugyanaz az őrület mint a cylonokon és Baltharon: a skizofrén módra hallucinált világ. Sajna elég egyértelmű hogy Starbuck NEM cylon, hanem konkrétan öngyilkosságot követ el hogy "felemelkedjen".
Karakterdrámának sem állja meg a helyét a dolog, mert:
- nem foglalkoztak eleget a karakterekkel
- nem foglalkoztak mostanában eleget Starbuckal
- nem koncentráltak a jellemekre
- nem igazán vannak jellemek
- nincs meg az indok amiért pont most roppan össze

18: Az emberiséget ez a rész végérvényesen úgy festi le, mint akiknél a gyilkosság napi rutin, még a kihalás árán is.
Btw, flemerült valakiben honnan lett tilitiumuk bányászat nélkül(!) az ugrálásokhoz?

19: Deus-ex-rák. Rasszizmussal megfejelve: a cylon nyomkövetőszignál egy arab muzsika, ami azt mondja a cylonok arabok, és az arabok mind terroristák.

20: Vicces ahogy Mark Sepphard mindnekit simán lejátszik a színről, gyakorlatilag erőfeszítés nélkül ebben a három részben ahol jelen van.
Remek hogy meglátunk 4 cylont a maradék 5-ből, már ami a gyártási sorrendet illeti. De miért éppen ők? Miért nem Balthar és Starbuck? Mire volt a velük való félrevezetés? Ők miért osztoznak a cylonok skizoid létében? És mitől aktiválódtak? HE?
És mit keres itt Starbuck miközben azt éneklik: "All Along The Watchtower", és ettől miért tűnt ela cylon flotta? (Kathee Shackoff visszautasította hogy ő maga kimondja hogy az Őrtoronyba viszi az embereket)


Vegyük számba a kissé átalakult kérdéseket. Egyesere már egyáltalán nem vagyunk kíváncsiak, pl. "kik a 12 cylon". Vannak. Egyszer majd előkerülnek, demár nem számítanak kiderítendő titoknak. A cylonok indokai sem érdekelnek - vallási fanatikusok, oszt jónapot, belevezetika repülőgépeket a toronyházakba minden értelmes ok nélkül. Tehát:
- a Baltharnak megjelenő cylon nő. Az mi?
- mi a rák van az Öt Cylonnal?
- hol a francba van már a Föld?
- honnan jöttek az ember-cylonok?

Ejtsünk szót az eredeti sorozatról is, ahol minden nagyon hasonló, csak sokkal logikusabb (hasonló alapproblémák). A lista az epizódok tartalmi összefoglalója alapján készült.
1) Eredetileg egy rakás értelmes faj létezett még, inkább volt az egész egy Star Trek mint egy Asimov-univerzum ahol mindent kiírtottaka robotok.
2) Már a 2. részben megtalálják Kobolt. Információt a Földről madjnem minden részben találnak.
3) Az egész sokkal logikusabb. A Föld keresése nem elrejtőzést, hanem erősítést jelent. A Pegazus nem csak-úgy feláldozódik, hanem elkerülhetetlen veszteség (ha a Pegazus-romboló nem veszik oda, akkor senkinek nem marad üzemanyaga).
4) Nincsenek ember-cylonok (terminátor-beszivárgóegységek).
5) Más fajoknál kisebb helyi csetepatékat végeznek afféle Star Trek: Voyager stílusban.
6) Balthar szándékosan lesz áruló azért, hogy elnök lehessen.
7) Az első évad végén megtalálják a Földet, ami az 1980-as Föld.
8) A vége leírása zavaros. Semmilyen leírásból nem derül ki mi lesz a cylonokkal, úgy vélem a BG-stáb beolvad a földi lakosság közé, és ennyi. De simán lehet hogy tévedek.
9) Bár a leírások igyekeznek eltusolni, az eredeti széri is erősen vallásos jelleget mutat, és azzal fejeződik be a 2. évad (ami technikailag egy második sorozat), hogy a cylonok létrehoznak egy ufo-ember hibridet, mely ufók nem a cylonokat megalkotó reptiliánok, hanem vmi isten-lény. hogy miért teszik ezt? Nyilván hogy nyasgem. Esetleg mert A Sátán (a sorozatban: Iblis) szövetségesei/alárendeltjei/mittomén.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad