Doctor Who - Matt Smith, 3/1. évad + specials

Az első részért l. az előző bejegyzést.

2: mielőtt ebbe belekezdünk, valaki elárulná, miért kellett River Songnak tudni regenerálódni, már azon kívül hogy egy szükségtelenül beírt Doktor-halált meggátoljon vele?

Szóval, dinoszauruszok egy űrhajón. Először is: a B.C.-t lesz szíves minden angol mint a magyar k.e.-t ELFELEJTENI, mert sértő, és mert nem használatos. Ugyanis a magyar i.e. és i.sz. az angolban B.C.E. (before current era) és C.E. (in current era). A krisztusozás egyfelől sérti a nem-keresztényeket, másfelől történelemtagadás mivel ilyen fickó nem létezett, különösen nem idősamításunk szerint 0-ban (a történeti elemek i.e. 4-be, és/vagy i.sz. 3-ba helyezik a születését a mesealaknak).

Oké, szóval a Doki megdugta Nefertitit, vagy akárhogy is írják-ejtik a nevit. Miért? Ghandi-vicc? Tényleg? Semmi gond abból hogy Brian-papa ott áll velük a nappaliban? Egyáltalán, miért van itt Nefertiti pusztán a nevén kívül?
Lássuk be, ez a Doktor afféle kullancsként ragaszkodik Amy Pondhoz és Rory Williamshez, mint Jim Carrey a Kábelbarátban, és ész nélkül, de tök fölöslegesen vonszolja magával őket - és alkalmanként másokat amikor végre kidobják az életükből.

Na jó, mondjuk ki: ez LEGFELJEBB egy K9-epizód. nincs értelme tagadni. Se súlya, se íze, se bűze. Visszavonom. Ez egy Disney-produkció.
De nem, nem, ezerszer is NEM: a siluriaiak SOSEM JUTOTTAK KI AZ ŰRBE. Sosem sikerült újraébredniük, KIHALTAK. Jefte feláldozta a lányát - dolgozd fel!
Hasonlítsuk össze ezt a klasszikus kor azon részével mikor London utcáit árasztották el a dinoszauruszok - és a robotikus gagyiszauruszok IS JOBBAK mint itt a CGI. Nem is szólva az idelopott Jurassic Park snittről.
A mélypont mégis az: A Doktor gyilkol. Nem úgy általánosságban, nem az ellenfél saját eszközét fordítva ellene, nem felajánlva a meghátrálás lehetőségét - egyszerűen előhúz egy pisztoly és kivégzi az áldozatát. Ez nem DrWho.

3: Terminátor rip-off. Amiben miért van a sokadszor véglegotthagyott Amy és Rory? "A Dktor Hazudik" szlogen mostanra másra nem jó, minthogy a "találkoztam X hírességgel" benyögéseket egyszerűen figyelmen kívül hagyjuk, ne mint kamerán-kívül történteket tartsuk számon.
De ha figyelmen kívül hagyjuk a környező részeket, és önmagában nézzük ezt a történetet, ez nagyon jó. Megvan a kor hangulata (western), megvannak az űrlények, megvan a kinyomozandó szituáció, vannak helybéliek (persze bizalmatlanok és ezért ellenségesek, mint mindig), és még 2Amy"-t is hagyják érvényesülni. Rory továbbra is csak "plot-device", de őt amúgyis leszarom. Főleg hogy a díszletek is tökösek. Sebesség, ütemezés - minden megvan egy jó részhez. Asszem nem Moffat írta, rendezte, vagy volt bármi köze hozzá. Nyilván azért.

4: A gázálarcarcú gyerekek inváziója II. Természetesena népek nem hagynák akockákat szerteszét, hogy elbotoljanak bennük. És ha a teljes emberiség harmada egyszerre meghal szívleállásban... De ezektől eltekintve tuajdonképpen nézhető.

5: Uhm, elnézést, az amerikai szabadságszobor mint -, vagy egy amerikai szabadságszobor méretű síró angyal? Kizárt hogy azt nem veszik észre/nem látja valaki folyamatosan. És bébiangyalok?
A dátumozással is komoly baj van. Hogyan lehet Amyék ideje 2012, ha 2011-től 2013-ig nem mentek sehova a Doktorral?
Mit keres egy rolls-rolls plakett a Tardisban a reklámon kívül? Fontosabb kérdés: hogy szállhat meg egy anygal egy szobrot? Ők maguk a szobrok, nem pedig valami ami megszáll egy szobrot. Mofat a saját koncepcióját sem képes tartani.
És Amy meg Rory halála sem érdekel csöppet sem. Árnyék-karakterek, akikhez nem köt semmi. Áldozatuk hogy megmentsék ... A Doktort, egymást, a világot nem hat meg, mert hiába papíron Társak, szaru lettek megírva, így A Doktor áldozata mielőtt regenerálódik nem tud áthelyeződni rájuk, akkor sem ha elolvasták a "hogyanírjunk drámai jelenetet drámai zenével" kézikönyvet (ennél kliséktől unalmasabb jelenetet még életemben nem láttam). Spoiler: mivel nem halnak meg, ez tényleg A Társak Regenerációja akar lenni. De mint mondtam, nem működik. Még úgy sem, hogy  a WTF-faktor keretében mégis kinyírják őket.

--------
A specialök úgy kerültek ide, hogy jobbára túl rövidek hogy kitegyenek egy saját bejegyzést.

PS: Na ilyen jelenetek kellettek volna végig Amy és Rory korszakába, hogy érezzük hogy élnek, hogy házasok, hogy családtagok. Amit helyette kaptunk, az egy jegyzetlólista amit egy geek gyártott, és önmagában értéktelen. Köszönjük Mr. Moffat a listát, de ... Köszönjük, nem.
Ha megnézitek a véleményeket, reviewkat a neten,a kiadás pillanatától eltekintve a részek, évadok értékelése 2010 után egyértelműen negatív. Az értékelések 2/10-6/10 között mozognak az egyes részeknél. Ami ennél jobb (kizárólag 9-10/10 ha megnézed), az közvetlen a sugárzás környékén íródott, szinte biztosan fizetség ellenében.

The Great Detective: képregényben jó volna. Itt? Megkérdőjelezhető.

The Snowmen: Ezeket a hóembereket már láttuk. A Jack Frost c. filmben.
Hm, új wish. Érdekes kombinációja a klasszikusnak és az újnak - csakhogy aggódom hogy a látványosságban, és a geek-utalásokban kimerült máris az egész. Mint "Winter is Coming, the last winter for humankind" - Game of Thrones.
Strax mókás. "Mit keresel ha valami újjal találkozol? / Gránátot!"
Az viszont nem, hogy folyton Meseországba jutunk. A Csendes Invázióban Alíz Tükrén át mentünk, de az egyszerűen jó kis utlaás volt egy ismert műre anélkül, hogy a sorozat kereteit elhagytuk volna.
De eza mostani végtelen lépcsősor az égbe bár egyértelműen Babszem Jankó, de egyúttal totális lehetetlenség is, amivel Mofat felrúgja a sorozat adta kereteket. Ami egyáltlaán nem azonos a szabályok rugalmas kezelésével,a határok tágításával. Ez egysuerűen sárba tiprása az örökségnek. És ha megnézitek a legeslegújabb írásokat a DrWho-ról, már egyöntetű a hang: Moffatot el kell távolítani, vagy a sorozatnak befellegzett. A visszajelzés egyhangú jajjkiáltás, már nem lehet eleget fizetni senkinek hogy másként gondlja. És pontosan ezért.
Ágygömb és seprű... Csöcsös-szexes utalásokkal, ami csak azt mutatja hogy Moffat geek, aki kizárólag computerre veri.
Calar és a Doktor ugyanaz mint Donna és a Doktor, csak fordított szerepkörben.
Remek, a Tardis meg k*bszott ufo-vá változott.
Remek. Ismét egy időutazásos storyarc, csakhogy ezektől már fáj a fejem. Inkább elkedvetlenít mint nézésre sarkall.

A fentiektől eltekintve viszont jó rész, ami ha nem lett volna a River Songos évad épp az előbb, akár élvezhetnék is.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad