Doctor Who - Matt Smith, 3. évad, 2013 specials

Nos, bár A Doktor Neve szerint a sorozat 2013 nov.23-án folytatódik, mégis nov. 14-én folytatódott. Oké, ezek "webcastok" voltak, nem tv-s sugárzások, de akkor is.

A special-ök minthaa Cherubion-ciklusból szedték volna a nevüket: A Doktor Éjszakája, Napja stb... Bár lehetne az Élőholtak-széria is (és arról valószínűbb hogy hallott a stáb, lévén nem excluzívan magyar).
Megjegyzem A doktor nevét ismerjük, láttuk képernyőn:

The Night of the Doctor: hé, a 8. Doktor a filmből most a sorozatban! végre!

The Last Day: a koncepció megegyezik a Mission to the Unknown epizóddal (klasszikus 3. évad), méghozzá nem kicsit, de van benne elég eredetiség és koncepció hogy jó legyen. És elég sok Moffat ahhoz hogy rossz. Pl. nem tudjuk minek őrködik az őrség. És túl sokat ad a dalekoknak, megfosztva a romlottságtól és hibáztathatóságtól az IdőLordokat, valamint A Doktort a veszteségétől ami a népe feláldozásával (megbüntetésével) járt.
Akkor lenne tényleg jó rész, ha az egy dalekra hirtelen elkezdenének lőni mint állat (vagy mittomén milyen fegyvereket használnak), lehetőleg kihasználva a cybermenné tett gallifreyit, és azzal lenne vége.

The Day of the Doctor: Jobb lett volna ha a főcím után RÖGTÖN színesben megy a rész, és nincs ez az átúsztatás a mozgóképpel. Clarát bébisitterből tanárrá változtatni csak hogy a Totterham Lane-re tegyék (egyéltalán, a Totterham Lane szerepeltetése) fölösleges túlzás.
Azért elismerem, hogy látszik, mivel tudtak ezek a special-ök nézőt visszahódítani. Hiába, ha kell az idő megírnia forgatókönyvet, hát kell az idő megírniaforgatókönyvet. Főleg egy ilyen ikonikus sorozatnál, aminél nem igazán kötelező már a rendszeres adás.
Tudom hogy kell a DVD-cucc, amit kipózolva tudunk elolvasni rendesen, de tényleg a nyamvadt "figyelmeztetés: buzerálják a tardist" felirat ilyen kell legyen? Ha legaláb "warning, fuckin' with the tardis" lenne... Mert az olyan geek, és olyan mint "tényleg azt írták ki felhők az Oroszlánkirályban hogy SEX?"
De na jó, a képtől le vagyok nyűgözve. Erről jut eszembe: sosem láttam felvételt hologramról. Milyen lehet?
Egyébként az Időháborúval aza  bajom, hogy értelmetlen ábrázolni, mert lehetetlen ábrázolni. Hiába a zsúfolt 3D tér, hiába a lézerágyúk mindneki kezében - az Időháború nem erről szól. Ott fel nem tlaált fegyverek vannak sosem létezett személyek időbeli visszhangjainak kezében, akik milliárdszorküldték vissza önmagukat az időben hogy ugyanakkor robbantsák fel bolygókat amiken az ellenfél egyáltlaán megjelent volna, mielőtt az visszament és megakadályozta az első időutazását. A Sosemvoltak és a Lehettek Volna seregei, akik feloldották magát a Valóságot.
Na valahol a 30. percnél derült ki számomra (kösz hogy senki nem szólt), hogyazegész rész valójában digitális 3D...
Nagy kérdés, mi baja Ecclestonnak, vagy astábnak, vagyaz eégsznek egymással, mert a "jövőbeli személyekkel való találkozás" szerntem őt is belefoglalná, de valamiért nagyon nem akarta senki (úgy tűnik magaEccleston sem) hogy Eccleston szerepeljen. Pfff. És ez Ecclestonra is vonatkozik.
Megjegyzem ha vmit megcsinálsz CGI-3D-ben, akkor leszel szíves sehol nem a 2D-s eredetit mutogatni, mert szarul veszi ki magát (úgy 32:45-nél Arkadia bukása a falon egyértleműen valós festmény).
Tetszik a Warrior punkosan belőtt haja. Ugyanakkor eszembe jut róla Athena is,a Háború És Bölcsesség istensége:
Végül jól meg lett okolva Eccleston miért nem került be, és Bad Wolf szépen hozta. Az idővonalba sem rondítottak bele, és most minden sorrendben van. Kellemes rész lett. De így most már A Doktornak nemhogy az alap 13 regenerációját láttuk, meg a mindenféle vele azonos másolatokat (alternatív univerzum: Shanka Doktor, Doktor Donna és Donna Doktor, Hús-Doktor, Spoonhead-Doktor), hanem már 16(!) regenerációnál tartunk. Hogy ez hogy jött ki? Van ugyabár a 11 Doktor, majd a 12. Doktor = 12. Ehhez jön The Warrior és a 10. Doktor hibás regenerációja = 14 (a 13 Első CiklusDoktor, és az utolsó a Második Ciklusból). De ezen kívül még ott a Valleyard- és ott van A Kurátor is.
Az is sokat segít az epizódon, hogy látjuk GallifreyNagytanácsát FÉLNI a Doktort. Jobban mint a dalkoktól ;)

PS: a Negyediket játszó színész először tér vissza a sorozatba. Hát jól kivárta. De végre megcisnálta :)

The Time of the Doctor: Nos, ha már régi pajtások, mit szóltok Kaméleonhoz? Egy ideje már nem tartm Calrát a Doktor Társának, csak barátjának, így új és egyedüli Társként adtam hozzá Handlest, a kibelezett cyberment :)
Mindenesetre nem lehett volna ha már behozták ezt az egész nudizmus-dolgot, hogy Clara ne viseljen melltartót? És ESETLEG legalbb egyetlen pici snittet, ahol derékon felül látszik csak, és tényleg nincs rajta semmi, de nem látunk  karikánál érdekesebb dolgokat mert keresztbe fonja a karját? Mondjuk a bevonulásánl, mielőtt elémennek az első oszlop előtt? Az annyira profi lett volna...
Nagy probléma hogy a tlejes első harmad egy sima monster-feast. Aztán egyértlemáen átmegyünk Galaxiy Utikalauz Stopposoknakba.
Vajon miért nincs lift Clara házhában?
A fordított "most a Doktor öregszik, vajon mit éreznél" történet nem máködik, pedig erre megy el a középső harmad. Nem is működhet. Egyszerűen nem lehet felépíteni vásznon.
Viszont a "befejezés" új mélységet ad A Doktor karakterének. Doktor - Who? KIT akar meggyógyítnani? A Világegyetemet? Nem. Az emberiséget? Erre visszatérünk mindjárt. A válasz: Gallifreyt. A hybrisbe esett, elzárkózott, önhitt, büszke, mindenható Gallifreyt.
És esetleg azért piszkál az emberiség sorsába - nem feltétlen csak azért hogy megmentse a midnenféle katasztrófák fenyegetésétől -, hanemamennyiben Gallifrey az emberiségtől ered, akor a célja talán megváltoztatni Gallifrey múltját, megváltoztatni magátatörténelmet, hogy egy új, jobb Gallifreyt teremtsen, ami elkerüli a hibákat amik miatt ő kell legyen A Doktor, A Besta, A Magányos Vihar, Az Aki Egy Doboz És Egy Lány Között Nem Tud Dönteni.

Végül Capaldi: Capaldival szemben a legtöbb instant kifogás a nézőktől az volt "öreg". Nos, egyfelől illik A Doktor koncepciójába, hogy "a legfiatalabb a legöregebb" (Benjamin Button különös élete valaki?), és hát nem elvetendő az utalás a klasszikus évadokra. DE ami szerintem izgalmasabb, hogy Capaldi igenis SZEXI. Olyan George Clooneys, Sean Connerys, john Hannahs (Spartacus - vér és homok, A Múmia 1-2) módon.


PS: Nagy kérdésem, miért nem az 50. évfordulón zárták le a sorozatot, miért csináltak belőle végtelen szériát. Jó, a sorozat potenciálisan halhatatlan, nagyon sok mindent megenged és elbír, de nem lett volna mégis elegánsabb lezárni? Mika tervei a BBC-nek?

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad