500 milliárd forintot sikkasztottak a brókercégek?

Még mindig megy a hírverés a Questor és a többiek sikkasztási(?) botrányáról. Persze felelős és részletek nélkül.

A vádakban szereplő "becslések" szerint 150 milliárd forintot sokkasztottak elfele egyenként három pénzintézet. Ez összesen 450 milliárd forint.
Az átlagember számára elképzelhetetlen összeg, mégis felfoghatóvá tehetjük egyetlen plusz adattal, ami azonnal nevetségessé teszi a vádakat az ügyben,aminél nyilván soha nem fogunk megtudni részleteket, és elítélve sem lesz természetesen senki sem, a'la Kaja Ibrahim és Jospih Tot, szintén fideszkdnp-kapcsolódású gigabüntényelkövetők esete.

Alapban a hír már ott nevetségessé vált, hogy "a hitelintézet nem tudott felmutatni a vizsgálatsorán kellő mennyiségő pénzt hogy befektetőit azonnal kifizesse".
Elárulunk valamit: egyetlen bank vagy hasonló intézmény sem tud ijet tenni. Egyszerűen úgy vanfelállítva a rendszer, hogy a kintlévőségek mindig kb. egy nagyságrenddel meghaladják a teljes tényleges rendelkezésre álló tőkét (azaz ha a banknál/hitelintézetnél/befektetési háznál stb. az ügyfeleknek 1000 forintja van összesen, akkor ténylegesen az adott hivatal összesen az adott pillanatban csak 100 forint tulajdonosa, mivel "úgysem akarja egyszerre felvenni mindenki az összes pénzét", azok legnagyobb része lekötésben áll).

Visszatérve a 450 (kb. 500) milliárd forintra ezt akkor tudjuk elképzelni, ha tudjuk, hogy Magyarország (vagy hogyan is nevezik éppen aznap)  éves összes bevétele (a kiadások előtt!) 2,000 milliárd forint.
Azaz a teljes éves bevételhez képest annak negyedét(!, 25%) sikerült elsinkófálni az állítás szerint!

Teljes képtelenség hogy ijesmi valóban megtörténjen.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad