Doctor Who - Az Ötödik Doktor és Társai

Az Ötödik Doktor rögtön három társsal indul, és nem kell oskat agyalnunk azon milyen szerepet töltenek be, ugyanis ő maga megmondja:
- a pilóta
- a navigátor
- a mérnök.
A Doktor természetszerűleg nem lehet más mint az utas, azaz ez egy passzív Doktor leszen.

Ebből az alaphelyzetből lassan átalakulnak afféle családdá: Tegan a folyton nyavajgó nő/anya, a Doktor a kissé megbízhatatlan férfi/férj, és van nekik egy fiú-egy lány gyerekük, az egyik engedelmes, a másik rebellis.

Adric amúgyis túl sok problémát okoz: folyton akar valamit, és túl fiatal, így sokszor sodorja veszélybe vagy a csapatot, vagy önmagát.
Szintén probléma az oktatáshoz való jutása, mert egyedül nem ül le a Tardis végtelen (na jó, csak úgy 50) számú fedélzetét átbogarászni könyvek, vagy legalább egy komputerkonzol után. Különben sem elég soha a könyv, kell valaki aki elmagyarázza, arra meg itt nincs idő hgy éveket töltsenek ilyetén dolgokkal.
Persze ki lehetne rakni valahol - csak sajnos két helyre akart csak eljutni: Gallifreyre, ahova a Doktor inkább megszakad de nem megy (hogy ne tudják ugráltatni), illetve vissza a párhuzamos valóságába, ami nem elérhető.

Legközelebb végre, bár a Doktor szándékával totálisan ellentétesen, kilukadnak a Heathrown, amiért Tegan folyton nyavajgott, ahol végül majdhogynem szintén balesetként ott is hagyják, Tegan szándékával végül ellentétesen. Rettentő Szimmetria.
A karakter végig funkciótlan volt, különösen Adric kiszállásával, és a másik Társsal még redundáns is, szóval semmi meglepő nincs abban hogy kiírták.
Mármint így is történhetett volna, mert mégsem. De a 19. évadot jobb ezzel az érzéssel nézni, mert úgy az évadzáró befejezés ad valami emlékezeteset.

Mikor visszatér, egykomoly design-frissítésen ment át, valódi "dögös pip" lett belőle - olyannyira hogy Nyssát lassan ki is szorítja a képernyőről, akit ennek megfelelően ki is írnak a sorozatból, de nem előbb mint hogy Adric helyére egy TÉNYLEG árulót, Turlough-t fel ne vennék.

Turlough valamiért feltétlen a csillagok közé vágyik, ennek érdekében még a Fekete Őrzővel is hajlandó szövetséget kötni, mi szövetséget azonban lelkiismereti problémák miatt igyekszik felmondani. Ha pedig kétséged van hogy gonosz legyél-e, máris győztél - legalábbis a filmekben.

A páros aztán ismét háromra bővül Kamelionnal, az androiddal,aki ugyan nem sokat lesz képernyőn (vagy akár említve), de azért tudjuk hogy ott van.

De mi az összefüggés, a Doktorral kapcsolatos szerepe ennek a triónak? Vegyük szemügyre, mit csinálnak:
- az egyik nem engedelmeskedik a Doktornak gyávaságbólés kapzsiságból
- a másik nem engedelmeskedik a Doktornak bátorságból és gyanakvásból
- a harmadik nem engedelmeskedik a Doktornak a programja és ezáltali befolyásolhatósága okából.
A Doktornak meg kell tanulnia hogy nem engedelmeskedik neki mindenki, és hogy gyakran így jobb.

Leghamarabb Tegan távozik az összeállításból. Kritikus hozzáállása segít megtalálni neki hova tartozik, és hogy mi akar - vagy nem akar? - lenni
Aztán Kamelion... Ő természetszerűleg nem lehet az, vagy lesz mássá mint szeretne lenni, ezért meghal. A Doktor személyesen öli meg, az android kérésére, kegyelemből.
Turlough sem marad, ő megtanulta amit kellett, így vissza tudja fogadni népét, akik szintén készek végre visszafogadni őt. Igazi egymásratalálás.

Ám mielőtt Kamelionra kerülne a sor, már megérkezik a váltás, Perpugilliam Brown, könnyebben mondva: Peri. Ő standard kompánia, csak azért hogy legyen. Eredetileg Marokkóba vagy hova akart lelépni akármiért - ugyanúgymegteszi a Tardison bárhova.

Perivel a készítők célja a komoly, súlyosabb fajsúlyú történetekről visszavezetni a sorozatot a könnyedebb dolgok felé. Állítólag. Mégis, amikben kezdetbenszerepel elég fajsúlyosak.


Kicsit értekezzünk a Doktorról önmagában is:
A Doktor omniprezenciája azt a tragédiát hordozza magában, hogy bár mindent megjavíthat, de ő maga semmit nem alkothat. Sehol nem marad annyi ideig hogy valamit létrehozzon - ennek egyik oka lehet hogy sehol nem marad ott hogy szmbe kelljen néznie a következményekkel. Csak addig van bárhol, ameddig ő lesz a nap hőse, aztán búcsú nélkül lelép. Nem akarja hogy emlékezzenek rá? Szüksége van rá hogy elfelejtsék? Beavatkozás lenne ha számítanának rá? Istenné válna, mert imádni kezdenék mint valami idolt ha hálásak maradnának neki? Ne csinálj magadnak faragott képet, és semmi hasonlót azokhoz, amelyek fenn az égben, vagy amelyek alant a földön, vagy amelyek a vizekben a föld alatt vannak - A Doktor Időn és Téren kívül létezik. Lehetne Isten is.
Viszont ehhez képest a Doktor mondhatni pazarolja az életeit. Az eredeti 450 évet élt regenerációja előtt. A tv-s regenerációi viszont alig bírnak ki egyet-kettőt.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad