Miért útáloma szuperhősöket - Cápa (Jaws)

Ismét kanyarodjunk el kicsit a képregényektől, és a Spielerg alkotta Cápa-sorozat alapszereplőjét,a Roy Schneider alakította Martin Brody karakterére vessünk egy pillantást. No nem a könyvre, hanem magára a filmre, mert mint tudjuka film nem mindig azonos a könyvvel, így nem mindig érvényes figyelembe venni egyik értékelésénél a másikat.

Mr. Brody mitől is lesz "szuperhős"?
Hát mert mindig megmenti ha nem is globálisan a világot, de a városát a Nagy Gonosz Szupergonosz, A Cápa ellen. Teszi ezt az alattomos első filmbeli cápával zedve agigantikus méretekre növő óriáscápák ellen a folytatásokban, sőt még a TELEPATIKUS CÁPÁVAL is végez (a családja) a 4. részben. Igen, jól hallottátok, ott a cápa már szuerpkéességekkel bír, mert csak.

Naszóval, Brody sheriff, A Főnök nem túl értelmes, sem nem szorgalmas figura. Ugyebár a házát úgy vette, hogy nem gondolt rá, hogy a Nap bizony be fog sütni a hálója ablakán nyáron,amit ő nem szeretne. Megjegyzem ha nem sütött volna be, a film el sem indul, mivel ébresztőóra az nem ébresztette hogy munkába menjen.
És ugye a munka. Bár ottvan Amityben már ősz óta, még mindig nem ismeria protokolt vízbefúlt személy esetére, a diszpécsertől érdeklődi meg mia teendője ilyen seteben. Hát miféle "főnök" az ilyen? De persze mikor meghallja hogy "cápa", rögtön kitör rajta a pánik, és anélkül hogy egyeztetne mondjuk egy biológussal hogy wtf, rögtön lezáratja a partot a megnyitófesztivál közepén. Jó, ő New Yrokból jött, nagyváros, maffia, meg minden, ez meg egy kicsi sziget ahol úgyse tudnak semmit, de azért nem kell rögtön keresztbetenni a város legfontosabb eseményének, csak mert azt hallotta "cápa". Majd ha lement a dínom-dánom, ami mindössze egyetlen nap, majd akkor kirakjuk a táblát, rendelünk pár védőhálót, vagy valami.
Brody alkalmatlanságának következő bizonyítéka, hogy a csődületről azt hiszi mind helyi. A rendőrörs másik alkalmazottja világosítja fel, hogy a redndszámtáblákra nem ártana ránéznie, mert abból rögtön láthatná, hogy ezek nem helyiek, még akkor is ha még "frissen" költözött ide a Főnök, így nem ismerhet mindenkit arcról.

Érdemes megfigyelni az effektet mikor a gyereket elkapja a cápa. Tipikusan akkor használják ezta bezoomolást, ha az illető karakter bekattan. De mennyire kattan be Brody főnök?
Annyira biztosan ideges, hogy a 25. percben issza meg az első adag alkoholt stresszlevezetőként, és onnantól meg sem áll majd a film végéig.
Az pedig tiszta, hogy a környéken még senki nem látott cápát, ami azt jelenti, hogy egy magányos cápa tévedhetett új területre. Két, vagy több cápának az esélye gyakorlatilag lehetetlen, főleg két eltérő fajú cápáé, amint az a filmben történik.
Sajnos ekkor történik a nagy probléma, ami végleg felborítja Brody lelki egyensúlyát, amikor bár kifogják a cápát, az óceanográfus azzal zúzza össze szegény instabil Brodyt, hogy ugye meg kéne vizsgálnia cápát, mielőtt biztosat jelentünk ki. Őkelme persze nem tudja, hogy a környéken még soha nem láttak cápát. No és persze a polgármester szavai sem segítenek Brodyn, aki azal halasztja el a cápa boncolását, hogy nem az ünneplő tömeg előtt kéne felvágni annak gyomrát, hogy a valószínűleg benne lévő kisgyerek maradványai traumatizáljon mindenkit és jelenjen meg a címlapokon.
No persze mondhatnánk hogy a bopncolás sosem történt meg, de amikor az erre utaló mondat elhangzik, Brody, a főszereplő bizony már nincs jelen, könnyen értelmezhetjük úgy, hogy azta mondatot már csak ő képzelte el ahogy depressziósan távolodika helyszínről. Vacsoránál pedig megint alkoholt iszik. Ráadásul az óceanográfusis beállít, hoz két üveg bort. Ami nagyjából azt jelenti "rúgjunk be". És Brody felbontja az üvegeket. A bort pedig nem borospohárba tölti, hanem minden fennakadás nélkül sörösbe. Színig.
Végül csak elmennek felvágnia cápát - vélhetően atomrészegen. Tehát ami ott "kiderül", az nem feltétlenül az ami tényleg ott van. És onnan csak még többet isznak.
A csónak pedig amit találnak? Sosem hallunk róla többet, tehátlehet hogy nem is volt csónak. Vagy ha volt, lehet hogy a csóka dinamittal felrobbantota magát. Vagy ő is ivott, zátonyra futott, és álmában megfulladt. Csakaz biztos, hogy innentől Brody elkezd MobyDickre vadászni.

Közben felmerül az a kérdés is, vajon ha Brodynak víziszonya van, miért költözött egy szigetre?

Azt is látjuk, hogy a további aggodalomegyszerűen fölösleges, mert kifeszítettek a fürdőzők védelmére terelőhálót, azon pedig semmiféle cápa nem juthat át.
A cápa az öbölben pedig... Brody képzeletének szüleménye. Valami pánikoló trista a gyerekcsíny után észvesztve tiovább óbégat cápákról, és az öbölre mutogat most éppen, ahol a gyerekek játszanak, meg egy szerencsétlen pasas. Akiről azt látjuk hogy beborula vízbe ingatag ladikjáról majd eltűnik - bár egyértelmáen nincsen cápa a közelben. Nyilván csak nem tudott úszni a marha, de ennek ellenére hősködött.
A nagy pánik közepette Brodí aztán már könnyen ráveheti a polgármestert a képzeletbeli cápája üldözésére. És vajon kit bérel föl rá? Egy iszákos orvhalászt, akivel simán nekilát munkaidőben házifőzésű páleszt inni - bár ez még Brodynak is túl töménynek bizonyul.

Afilm második fele pedig nem más, mint három mattrészeg alkoholista útja a mélyvizen, akik aztán valószínűleg összetörik a hajót, egyikük megfullad, a másik kettő meg partraevickél, és előadnak valami jól hangzó kalandos történetet hogy mégse őket hibáztassa mindenki a nyilvánvalóért.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad