Fegyverek házilag - nyilpuska

Nos, nyilpuska. Heh, majdnem elfelejtettem hogy meg kéne írnom XD

Nos, a nyilpuska alapvetően egy íj, ami vízszintesen tartja az íjat. Alapvetően azért fejlesztették ki, mert a mechnaikája sokkal erősebb lövést tesz lehetővé, még úgy is hogy a lőtávolsága a méretek miatt sokkal kisebb. Eredetileg a lovagpáncél ellen fejlesztették ki, és sokáig halálbüntetés járt az alkalmazásáért.
Aztán egyesek megunták hogy veszítenek, khm.

Házilag egyszerűen fogsz egy nyelet, ráeszkábálsz keresztbe egy keresztvasat, ami nem muszály hajlított legyen, összeszögelhetsz helyette U alakban három fadarabot. Erre kell felerősíteni a rugalmas ideget.
A "nyél"-be egy árkot kell vájni, ami először is nem engedi leesni a vesszőt amit kilősz, másfelől segít a röppálya megtartásában - bénáknak komoly előny az íjjal szemben.

A  kilövőszerkezet lesz ami problémát fog okozni, és hogy a keresztvas nem hajékony, így az ideg anyaga nem lehet egyszerű spárga. Valami erősebb és nyúlékonyabb kell, legalább gumi.
A vesszők ahhoz hogy az ideget feszíteni lehessen a hátsó végükön barázdával kell rendelkezniük - ellenkező esetben nem tudunk elegendő erőt kifejteni a felhúzáshoz, vagy le fog pattanni az ideg.

Újabb probléma a kilövőszerkezet, ami azért kell hogy ha felhúztuk a nyilpuskát, az úgy is maradjon amíg el nem lőjük a vesszőt, mert szemben az íjjal itt nem lehet megcsinálni hogy a vesszővel felhúzzuk és mikor a vesszőt elengedjük már minden jó. Tehát kelleni fog egy pöcök, amire ráhúzzuk az ideget, és egy kallantyú (a kettő lehet egy és ugyanaz, bár akkor nagyon oda kell figyelni, mert az ujjunk fogja meggátolni a kilövést) amivel elengedjük.

Itt egy video tervrajzokkal, mindennel hogyan is lehet kivitelezni.

Comments

  1. Házilag én nem állnék neki "ráeszkabálsz keresztbe egy keresztvasat" tákolni nyílpuskát a következő miatt azt az iszonyat erőt amit egy sima íjon nem bírnál karból kihúzni (ezért erősebb a feltekerős áttételes nyílpuska) ezek az elemek viselik. vajon mi lesz akkor ha elenged a rögzítés és tök random irányban adja le a lövés energiáját bárminek ami az útjába kerül legyen az a nyíl tereptárgy vagy a lövész

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad