Fegyverek házilag - íj

FIGYELMEZTETÉS: Az alábbiak bárhol könnyen elérhető, közismert tényeket tartalmaznak, és semmiképpen nem kívánnak felbújtani semmire senkit.
Ha még töltötteb be a nagykorúságot, kérlek ne olvass tovább!


Az íj meglehetősen könnyen összehozható távolsági fegyver.
A házikészítésű egyszerű íjak mondjuk nem egy nagy valamik, olyan 5-10 méterig tudnak hatásosak lenni, de persze kérdés mennyire vagy találékony és mit tudsz rászánni.

Alapvetően kell egy hajlékony, ésmár alapban hajlott bot. A fa népszerű, bár helyettesíthető a megfelelő pótlékkal.

Ezen kívül kell egy hús, másnéven ideg, amit rögzítünk az íj testén, azaz a fent említett "boton". Ezt a feltekerem-megcsomózomdolgon kívüla testen ejtett felszíni bevágással érhetjük el (így nem csúszkál az idegszál).

Utána kell még egy (vagy több) egyik végén kihegyezett vessző. Ez legyen egyenes, és szintén szokás enhyén bevágni a másik végét hogy könnyebben feszüljön a húrra és ne ugorjon el.
Ha erősebb, messzebbre lövő íjat sikerül fabriklni, majd akkor el llehet kezdeni gondolkodni a nyilvessző feltollazásán (mindenki látott már nyilvesszőt, nem?), de ez nem kötelező alapban.
A vesszőhöz is népszerű a fa, de sokkal jobb ha fém legalább a hegye - nagyobb az átütőerő, mert keményebb az anyag.


Persze, manapság ez eléggé elavult cucc, nehézkes hordozni, a távolság erős kívánnivalóz hagy maga után, és a házi készítésű vackokat áltlaábanegy vastagabb kabát/pullóver is kivédi, DE már egy egészen könnyű seb is lehet izgalmasan veszélyes, ha a vessző hegyét sikerül valami méregbe mártani...
Nem vagyok egy nagy méregkeverő, pláne nem tudom ebben a környezetben honnan lehet könnyen előszedni valamit ami kellően gyorsan/biztosan hat... De hozzá tartozika témához.

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad