A Testrablók támadása 1978 vs. 1993

Volt a "Body Snatchers"-nek már jó sokféle feldolgozása az első '50-es évekbeli filmtől a Nicole Kidmanes Inváziumig, nem is sózlva a megannyi filmről aminek csak az alapját adta az ötlet, hogy jönnek az idegenek, és észrevétlenül kicserélik az embereket velük tökéletesen azonos, ám érzelemmentes, egymással tökéletes összhangban lévő, már-már közös tudattal rendelkező lényekre.

Mesélhetnénk a téma kapcsán arról az egyáltalán nem is ritka pszichológiai problémáról, amikor a "beteg" ugyanilyen tévképzetben él (hogy egyes személyek a környezetében más által fleismerhetetlenül, csak általa észrevehetően eltérő klónok/másolatok), de nem ez adja a dolog lényegét.

Véleményem szerint az alapötlet félelmetessége a látszólagos különbözőség ellenére meglévő totális azonosság ami megborzongat, a véletlenek, a veszély, az újdonság, a kiszámíthatatlanság teljes hiányának elutasítása az agyunkban.

De hiába az alaphelyzet hasonlatossága, pont azért feldolgozhatóa téma újra meg újra, mert meghatározó különbségekkel lehet elmesélni, és szerintem pont ez a két változat, amik a legjobban megmutatják az ilyen különbségeket, radásul a rendezésük is kiváló - bár személyes okokból a '93-as verzió mellett teszem le a voksomat.

A Donald Sutherlandes '78-as film egyértelműen afféle anti-kommunista szózat, bár ha a filmesztétákra hallgatunk, a téma erősebben kötődik az '56-os filmeredetihez, amit a '78-as a háború, és a háború elkerülésének szörnyűségeivel egészített ki (a kommunista ázsia elárasztjaa Földet?).
Amíg azonban ebben a változatban Sutherland mint húzónév nyilván jelentős színészként íródik jóvá, mégsem találom vonzónak a film megtekintését, mégpedig a felépítése, és a végső kicsengése miatt.

Az ugyanis úgy néz ki, hogy megjönnek az idegenek, hőseink ezerrel, de mind kevesebb eredménnyel küzdenek ellenük - míg a végén egyenesen beletörődően leülnek, és megadják magukata sorsuknak.
Egyértelműen egy egyre mélyülő depresszió folyamatának vagyunk tanúi, egy elkerülhetetlen végzetnek, ami ellen megpróbálni tenni valamit is értelmetlen, a film által jóformán - hiábavalósága miatt - elítélt dolog. Éljen, mert eljő a Szép Új Világ. Nem véletlen írtam nagybetűkkel.

Ezzel szemben a '93-as változat inkább B-kategóriás színészekkel dolgozik - ám annál több halványan-simert névvel! A cselekményvezetés sokkal dinamikusabb, a színek élénkebbek, a forgatókönyv kifejezetten akciódús - nem csak a helyzet sodorja kétségbeesésbe az elmét, de a történések nyíltan felzaklatnak, már-már pánikba sodornak!
A végkimenetel epdig egyszerre hű az eredetihez, de reményteli is, hősi pátoszt zeng, a bukott hősöket megénekli, kísérletüketa világ megmentésére dicsőítő imába foglalja - persze csak azért hogyegy mozdulattal összezúzza fiatalos ábrándjait.


Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad