A megélhetés költségei - a közmunkaprogram mint a rabszolgaálam építésének eszköze

Az alábbi számítások a saját magam által szabadoon hozzáférhatő bolti információkon alapulnak.

Miből is álla megélhetés MINIMÁLIS költsége?
Azaz 0 forint kiadás szórakozásra,vagy olyan "luxuscikkekre", mint változatos étkezés, egy mozijegy, vagy egy pohár kávé/üdítő. Rendszeres élvezeti cikkek, pl. cigaretta, kávé, konditerem szóba sem jöhetnek.

Tehát az alábbi kalkuláció szigorúan egy fő önálló életvitele pusztán az életbenmaradás színvonalára történő kísérlet.

Az illető személy lakjon Budapesten, bár ennyire minimumon nem hiszem hogy annyira meghatározó lenne a különbség, de így mégis valamivel reálisabb képet ad, mint valami tényleg világvégi faluban elhelyezve, ahonnan tényleg nincs alacsonyabb költség, és hát itten az egész országban laknak, és nemigen van lehetőség költözni (nem fér bele a keretbe az utazási költség).

Illetőnk lakjon albérletben. Mivel semmiféle indulótőkével nem rendelkezik, mint a lakosság jelentős hányada.

Az albérlet költsége alsó hangon (ennél alacsonyabb hírdetést nem tlaáltam) rezsivel együtt kb. 60,000 forint. Valójában, reálisan nézve 50,000 kellene legyen a lakbér, és 20,000 a rezsi, de léteznek ennél olcsóbb kiírások.
Ha valahogy sikerülne egy ilyen kis helyiségbe egy lakótársat is szerezni, a LAKBÉR tétel csökkenne arányosan a lakók számával (illető + 1 másik bérlő esetén iIlető lakbére a fent írt fele, de erre most nem alapoznék).

Erre vegyük azt, hogy azért egy éves bérletet tud venni, az havi leosztásban 10,000 forint. Közlekedni kell, és Illető nem kap cafeteriát.

Legyen neki egy mobiltelefonja, amit gyakorlatilag nem használ mások hívására, csak annyit és akkor költ rá hogy a sázma aktív maradjon: 1,000.

Mindenki lehet beteg, legyen a havi gyógyszerköltés 1000. (Egy doboz lázcsillapító/fájdalomcsillapító 3,000 forint jelenleg.)

Kell mosópor, msogatószer, takarítószerek, fogkrém - egyszóval vegyiárú. Itt viszonylag pontatlanul saccolok, de ha azt mondom 3000 (per hó), talán nem lövök túl nagy luftot. Természetesen nem lesz a higiénia csúcsa a lakás.

Ja, felújításra, éves festésre és más "cicomákra" szintén nem költünk. Reménykedünk hogy a tulajdonos elintézi.

Ezen felül nem árt néha enni. Itt ERŐSEN alulbecsülünk, egy sima, egyszálbélű 50 kilós valakire tervezünk, nem egy 80 kilós tankönyvi férfi szervezetére.
Sacc-per-kábé mondjuk azt, hogy az élelem sosem romlik meg, azaz felesleg nem keletkezik.
Illető egy hét alatt megeszik mondjuk 1 kg kenyeret (300-), 60 dkg felvágottat (2,500-/kg), és fél kiló zöldséget (kis alábecsléssel 500-/kg). Ezen kívül még egyszer eszik a nap, összesen egy occsó forraltvizes zacskóslevest, ami kb. 100-/db.

Egy "hónap" a példa egyszerűsége kedvéért 4 hét (28 nap), ami csúnya alákerekítés, de sokkal egyszerűbb számítás.

Mennyi is ez összesen:
lakhatás: 60,000
bérlet: 10,000
internet: 7,000 (Fogalmam sincs ez albérletnél benne van-e a bérletben vagy rezsiben. Inkább külön számoljuk.)
mobil: 1,000
gyógyszer: 1,000
vegyi árú: 3,000
élelmiszer: 1,200 + 6,000 + 1,000 + 2,800 = 11,000
--------
ÖSSZESEN: 93,000 forint.

Ez tehát a minimálisan szükséges NETTÓ kereset ahhoz hogy valaki nem haljon éhen, vagy ne váljon azonnal hajléktalanná.
A helyzet persze valamelyest javul ha rögtön ketten osztoznak a kasszán, de mennyire reális hogy úgy lépsz ki az iskolapadból hogy egyben házas is vagy?

Azért persze akkor sincs kolbászból a kerítés, nézzünk gyorsan egy kétfős háztartást, feltételezve hogy mindketten FOLYMAATOSAN keresnek. Ekkor a költségek megoszlása:

30,000
10,000
3,500
1,000
1,000
3,000
11,000
---------
ÖSSZESEN FEJENKÉNT 59,500

Természetesen ennél a sázmításnál figyelmebe kell venni hogy az első váratlan kiadásnál ugyanúgy az utcára kerülsz, mivel ha pont ennyit keresel, akkor az életben nem fogsz tudni visszafizetni semekkora pluszköltséget.
Márpedig 99%-ra mondom hogy egy ilyen vegetálásnál előbb-utóbb beteg leszel.

A nettó minimális bér (bárminimum? minimálbér?) ÉRDEKES, mert mindössze 66,483- a 2014-es évben. Ebből tehát egyedülállóként életvitel FENNTARTHATATLAN.

A nettó közmunkabér 50,632 forint minimálisan, amiből két kereső esetén SEM lehet fenntartani még egyetlen hónapig SEM semmit.

Az "aktív korúak keresetpótló juttatása", ami szintén nem jár akármeddig, csak egy nagyon rövid ideig, 22,800 pénz.
Mire elég EZ?
Lakni nyilván nem.
Kifizeted a tb-t (kifizeted?), az -6800.
Marad 16,000.
Veszelegy bérletet (veszel?), az -10,000.
Marad 6,000.
GAME OVER.

Azt látjuk, a Kormány, jobban mondva a fideszkdnp (csupa kisbetűvel!) midnekit a közmunkába irányítana.
Mi is a közmunka?
Nyilvánvalóan nem megoldás semmire, de most ne is azon aggódjunk, hanem ha olyanm értékben kezdjük alkalmazni mint nevezettek, mit is okoz?

Valójában nem kell nagy ész hozzá. A népeket, a sorban álló,soha el nem fogyó lakosságot elkezdjük munkaerőként "hazsnosítani". Nem pusztán azért hogy "ne szokjon el a munkától", hanem azért, hogy MUNAERŐKÉNT HASZNOSULJON. Ekkora léptékben ugyanis már nem egyszerűen ideiglenes "jobb mint a semmi és a becsületed is megmarad, mi meg apró-cseprő, rendes munkaerőt nem igénylő feladatainkra is találunk embert" funkcióval látjuk el ezt a tételt,amia főkönyvben a "munkanélküliségi rátát csökkentő tényező", hanem elkezdi átvenni a munka szerepét, kiszorítja a munkahely nevű foglalkoztatási formát.
A nép jelen pillanatban gyakorlatilag már egymást öli a közmunkáért is ha nem akar - azonnal - éhenhalni. Azaz nem csak "jó, elvégzi", hanem midnent beleadva végzi el, komolyan stresszeli magát azért, hogy ne küldjék el, ne váltsák le valaki mással.

EZ a végeredmény:





Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad