A Második Doktor és Társai

Tehát az Első Doktort elhagyták a társai, így nem meglepő hogy a Második Doktor csak úgymond figyeli a köré rajzó közönséget, ezért csatlakozhat Polly és Ben mellé a Ben-klón Jamie. A fiatalok ellesznek magukkal, és közben csapnak némi zajt.

Másik említésre méltó itt a Doktor, vagy inkább az őt alakító színész mániája hogy Sherlock Holmsot játszik,azért szaladgál föl-alá a nagyítójával és old meg kalandos rejtélyeket. Mpf. Nem kedvenc.

Node. Ben és Polly úgy mennek ahogy jöttek: váratlanul. Elég voltnekik a kirándulásból, ami bár jó volt, különösebben nem kötődtek.
És hogy Jamie miért marad, annak egyetlen magyarázata hogy a Doktor honvágyát kissé hangsúlyozza, ami ennél a Doktornál annyira nem nyilvánvaló.

De hamarosan kapunk ismét egy csinos pofikát mellé, azaz női társat a ffi nézők kedvéért. Ostoba naiva szegény, de hát mit tehetünk
A fiúval együtt alulművelt egyszerű népek, ráadásul élettapasztalat híján, így ők a Doktor keze, csak és kizárólag. Egy idő után fel is merül - a lányban, mivel jó soviniszta módon a sorozat legtöbbször a "konyhába küldi", azaz biztonságos helyen hagyja ahol nincs módjában csinálni semmit, és mindezt azért mert nőből van  - hogy mivégre az egész utazás, miért is kéne elviselni a folytonos veszélyt.

Így hagyja ott a viktoriánus Victoria a Doktort, én meg jutok arra a következtetésre hogy a skót fickó meleg.
De megint női társat kap, egy afféle élő lexikont, így már nem kell csaka Doktor tudásanyagára támaszkodnunk.

Na jó, a skót talán nem meleg, hanem csak az akkori férfielvárások képviselője, azaz az asszony csinálja amit a férfi mond. "Akkori" mint '60-as/'70-es évekbeli, nem mint 17. sz-i. De mindegy, nem bejövős.
Esetleg (még) extrém patrióta is, netalán  a Doktor hazavágyásának megtestesítője... Kissé direkt/indirekt, de elképzelhető. És nem bejövős.

Az utolsó évadában ez a Doktor hajlamos "meghalni". Lelövik, elgázosítják, egyéb okból terül el élettelenül. Feltételezem ez jelzi előre a végzetét - és talán hogy a BBC-nél elgondolkodtak azon, fel kéne-e adni a franchise-t még idejében.

Az is kiderül hogy a Doktort nem egyszerűen száműzték, hanem elszökött.

Végül a Doktor két társát az Idő Urai egyszerűen hazaküldik.


Úgy, hogy Jamie volt a Múlt, Zoe a Jövő, a Doktor pedig nem lehetett más mint a Jelen.
Érdekes a Második Doktor sorozatos rasszista és soviniszta megnyilvánulásai után hogy pont egy nő jelképezi a Jövőt. Persze ugyanakkor mivel mindketten ifjak, így mind a múlt, mind a jövő a jelen gyermekei, a Doktortól függnek.
Ebből eredeztethető egy következtetés: az elválás oka nem egyszerűena Doktor fajának beavatkozása (habár ezzela faj-dologgal óvatosan fogalmaznék, későpbb elmondom miért), hanem ténylegesen az Idő áll közéjük. A "gyermekek" elszakadása ez "apjuktól" (kicsit soviniszta vonás hogy nincs "anya") az után hogy kellő tapasztalatot gyűjtöttek, és már képesek a saját lábukon megállni, a saját újtkat kell járni a saját idejük szerint, nem pedig az őseikét.
És így lesz az, hogy bár a Történelem állandó, de a beavatkozás része ezen állandóságnak.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad