Doctor Who - Crusade

Oh, a keresztes háborúk.

Fura módon az egész mizéria valószínűleg legfontosabb városáról, Jaffáról (igen, pont mint a narancsszörp), először a (magyar) Terminátor a Középkorban sorozatban (négyrészes, azaz tetralógia) hallottam először, és azonnal meg is ragadott bennem.

Négy részről van most szó, ebből a páros számúak (mármint a történeten belül nézve a 2. és 4. részek) filmként sajna nem léteznek.

Viszont ami létezik, az az első fekete színész a sorozatban!
Sárgák már voltak, rögtön az elején. Egy Kínában játszódó rész nélkülük ugye elég elképzelhetetlen, de mégis úttörő hogy annyira az elején készítették el! Most pedig a fekete fickó csak úgy, név nélkül átvonul a színen. Ami minden valószínűség szerint MA tűnhet csak értéknek, akkoriban inkább "ha már színes, legalább meg se szólaljon" attitűd miatt kerülhetett oda, de hé, lehetett volna mindenki arab!
Bár mondjuk mivel a Robin Hoodban precedensként már ott a szerecsen, hát annyira talán mégsem váratlan.

Megjegyzem az egyetlen korrekt felbontású változat amit találtam ebből, beégetett FRANCIA felirattal rendelkezik, és egy OROSZ forrásnál találtam. Ha-ha-ha.
Ráadásul egy olyan mütyűrrel fölvéve, amiről még idáig sohase hallottam. Olyasmi volt mint a video, de folyamatos képrögzítés helyett adott időközönként készített snapshotot.

A két fő történelmi alak pedig sokkal inkább hasonlít a történelemtanárom által lefestettekre, mint mondju ka Walt Disneys változatra, azaz Oroszlánszívű Richárd - ahogy ő fogalmazta - azért volt kedvelt a nép körében, mert folyton csatába ment jó távol az országtól, azaz nem ült a nép nyakán. Helyette folyton elfogatta magát, és csakis János herceg megszorításainak volt köszönhető hogy ebbe nem roppant bele a birodalom :)
A szultán pedig olyan itt, mint aki tényleg egy birodalmat igazgat, nem mint valami mihaszna tizedes.

Felüdítő a ttörténet sebessége az előzőhöz képest. Még egy olyat - bármennyire is jó volt - nem bírtam volna ki ennyireközelegymáshoz.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad