Doctor Who - az első doki

Meglepő módon időtálló darab, talán mert ellentétben az amerikai star trekkel, itt nem a nő és a fogyasztás a cél.

Olyannyira nem, hogy Kivagy-Doki igazán nem is főszereplő, hanem csak az, aki folyton bajba sodorja hőseinket, akik két középiskolai tanár, akik ugyanakkor szinte tükörképei a Doktornak, és unokájának, mely érzést tovább erősíti, hogy Ian elveszíti a családnevét, legalábbis a Doktor mindig "eltéveszti". Igen, Doktor Who-nak van/volt egy unokája! Akivel homályos okokból elszakadt fajának (és korának) többi tagjától. Emlegetnek valamiféle száműzetést, de ez nem biztos.

A következetlenségektől azért nem mentes a sorozat, például rögtön az első részben úgy tűnik Susan (az unoka) nagyobb tudással és tapasztalattal rendelkezik mint bárki a Földön, de a második történetben mégis mindenkinek joga van letorkollni és gyerekként kezelni annak ellenre, hogy a doki a tanárúrnak kijelentette, őket az ő kultúrájának gyerekeihez haosnlítani sértő lenne - a gyerekekre nézve.

Ráadásul bár a rendőrbódé felfestése szerint bár a Doktor mindenkinek segítője, dolgok megjavítója kellene legyen, sokkal inkább egy seggfej, aki ráadásul nincs igazán tisztában még a képességeivel.

Mindenesetre mint klasszikus sci-fi műfajú alkotás tényleg megállja a helyét, és az '50-es évek egyedisége csak pár jelmezben, és a nem kevéssé megmosolyogtató futási snittekben (hé, 5 méteres stúdióban vesszük fel ezt az egészet, szóval lesznek szívesek kicsiket lépkedni!) nyilvánul meg, de inkább kellemesen hangulatoldó ma, mint röhelyes.

Azért persze a tudományos-fantasztikus vonulat elég ... korabeli, mert az hagyján hogy egy radioaktív bolygón egyszer beveszed a gyógyszert, aztán derékig állva sétálgathatsz a mérgező hulladékban, de hogy aztán még "vizet" is mer ebből:



az egy hangyányit már meredek.

No és persze a dalekok. A világegyetem legfélelmetesebb porszívói:

 
A másik különlegessége a Doctor Who univerzumnak, hogy az ősemberektől a kínaiakon át a messzi-messzi galaxisok űrlényeiig mindenki kifogástalanul beszéli az angolt :D


Végszóként annyit, hogy elképesztő mennyire vágyunk bizonyos dolgokra, és hogy mennyire kreatívak tudunk lenni.
A kezdeti időkben a BBC tv-csatorna, amikor még nem létezett VHS, úgy gondolta, minek az ismétlés, amit levetítünk, azt máris lehet törölni, készítünk helyette mást.
Az emberek azonban másként gondolták, és úgy oldották meg a dolgokat ahogy tudták. Képfelvevője csak keveseknek volt, de akinek nem volt, az legaklább a magnót lerakta, és felvette a hangot.
Akinek meg volt felvevője (8mm-es, vagy 16mm-es kamerák!), az beállította a cuccost a képernyő elé, és elindította a felvételt, és bár hangot ezek a készülékek nem tudtak felvenni, ők így is elkészítették a felvételt.
Így lehetséges, hogy bár számos felvétel megsemmisítésre került (a teljes első hat évad erre volt kárhoztatva terv szerint), mégis nagyjából-egészéből megismerhető az egész sorozat.

Mert az anarchia működik.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad