Marvel vs DC - A galaxis őrzői (1)

Ha össze akarjuk hasonlítani a Marvel és DC képregénykiadó cégeket, akkor jelen pillanatban egyértelműen a Marvel vezet pénzügyi siker terén, de azért ne mondjunk még le a DC-ről sem, végülis készítik a Batman vs Superman filmet, ami kivételesen jónak, és franchise-teremtőnek bizonyulhat.

A Marvel zseniálisan leuralta a mozivásznat és DVD-kiadást. Először benyomta azokat a hőseit amik akkor sem buknak meg ha minden mozi a világon hirtelen leég, és emiatt a filmjüket be sem mutatják. Lásd pókember, X-men, majd alig valamivel később Amerika Kapitány, Vesember és a többi bosszúálló.
Ez utóbbiaknál ha a film kicsit gagyibbra sikerült (pl. Thor), ezt mégis elnézte nekik egy elég széles közönség, nevezetesen a 20-30-as nők az izmos indokolatlanul félmeztelen férfitesteket bámulva. De komolyan.

Ezek mellett a rizikósabb, mert technikai újításokat követelő filmeket kiadták több, eltérő koncepcióval rendelkező rendezőnek, mint pl. a Hulk. Ez már egy olyan karakter volt, aminél a habszivacsba öltöztetett, vagy szimplán zöldre festett színész már nem eladható. És ha becsődöl valaki (mint pl. a Hulk-Hulk 2) mert gaygi, akkor egyszerűen felhívjáka figyelmet ogy van ám nekik ugyanabból a karakterből több füzet, amik több párhuzamos világban játszódnak, és voilá, máris megakadályozták a bukást.

Miután ez is bejött, fel lehetett vonultatni pár komolyan rizikós vállalkozást, hangsúlyozottan "aztat ő rendezi, nekünk hivatalból semmi közünk hozz" marketinggel. Mint a Fantasztikus Négyes, ami egy közepes semmi volt, de azért még nézték, amíg el nem rontotta tökéletesen magát Galactussal. A nézők LÁTNI AKARTÁK a lila-kék ruhás főfő-ikont, erre nem kaptak semmit. Ennél még Howard a kacsa is jobban teljesített (ma is eladható a 8-12 karikás közönségnek).
De volt ami bejött, még ha nem is a teljes közönségnek, mint a Ghost Rider (Szellemlovas).

Ezzel felállt minden amire ahhoz volt szükség hogy a képregényműfaj bármely részét vászonra lehessen vinni. Eredettörténetek, párhuzamos kiadványok (sima Pókember vs amazing spiderman vs ultimate spiderman filmek, amiknek a története tök ugyanaz, mégis lerobbanthatatlan a vászonról), önálló karaktertörténetek (Wolverine) - és most már egy olyan ripacs, habkönnyű és csiricsáré alapokkal rendelkező filmet is meg lehet jól csinálni mint a Galaxis Őrzői.

(folyt köv.)

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad