Star Trek, Voyager, 2. évad

1. rész:

A hajó leszállt. Fantasztikus légkört, és nem csillagokat látni az ablakokon át.

Exra: újabb Csillagok Háborúja jelenet (itt már nem a SW vesz át dolgokat, hanem az ST, de hát az SW már régóta nem gyártott semmit ekkor): mikor a két idegen ott bújkűla dombtetőn, és rájuklő...
Amúy tök poén elsütni nagy nyilvánosság előtt hót komolyan hogy "Magukat elrabolták az idegenek." XD
Bár ha ilyen pofijuk lenne, én tán nem is bánnám.
<---- p="">
Na, a végére belefutottam pár említésre méltó technkai részletbe, úgyismint:
A hajó maximális sebessége 9.9 warp (térváltás), ami 4,000,000,000 mérföld/másodperc.
Az kb. 6,000,000,000 km/s.
Ez a fénysebesség 20,000-szerese.
Ha ezt összevetjük a fényévvel, akkor azt kapjuk, hogy 1 fényévnyi távolságot kb. fél óra alatt tesznek meg (fénysebességgel egy fényév 1 év alatt tehető meg, 20.000-szeres sebességgel 20,000-szer annyit; tehát egy fényévet 20-szeres sebességgel ennyi idő alatt lehet megtenni - pontosabban egy óra osztva 2,283 ha vki tényleg kíváncsi). Maximális meghajtással.
Ha 70,000 fényévre vannak otthonról, akkor erre az jön ki, hogy ez 35,000 óra, ami alig 4 év! Messze van a 75 évtől.

Azt is megtudjuk, hogy jelenleg mennyia hajó legénysége: 152. Eddig biztosan tudjuk hogy elhúnyt 8 fő, és egy más módon hagyta el a legénységet. Tudjuk hogy a Voyager eredeti legénysége 141 főből állt. Ehhez csatlakozott még 2 (a doktorral együtt 3) fő. Innen megkapjuk a maquis hajó legénységét, ami 18 fő HA a doktort nem számoljuk, és Tuvokot nem számítjuka maquis-k közé.

-----------------

2. rész:

Lesz itt még probléma.

---------

3. rész:

Kedves hogy így kiterjesztik a forgatókönyvírók lehetőségeit, de okos hogy nem ragadnak lea kézenfekvő megoldánál.

Egy kérdés: az interaktív hologramok, mint A Doktor, miért nem változtathatják az alakjukat? Most jól jött volna.

Érdekesség: ez a rész bőven a Mátrix előtt készült. Vagy az Existenz előtt. Vagy a Tizenharmadik emelet előtt. Hé, mi az esélye hogy egyazon évebn "véletlenül" készüljön három azonos témájú film?

Észrevétel: a ST egyik visszatérő kérdésköre a "mi is számít élőnek". a ST:V ebben a kérdésben eltér, egyedi lesz, mert az itteni fő kérdés (ami az eredeti kérdésből nő ki!) hogy mit jelent Föderációsnak lenni.

-----------------

4. rész:

Utána akartam nézni, "Kes" hogyan evett bogarakat, de nem találtam semmit róla (felteszem CGI volt persze, ellentétben mondjuk Nicholas Cage esetével a csótánnyal).

Közben viszont egy másféle érdekes adalékot találtam:
A "Harry Kim"-et játszó színész lusta volt, folyton elkésett, így mikor végül Kes-t kiírták (3. évad vége, 4. évad eleje) az volt esélyes hogy az ő helyére jön Jeri Ryan. Ám végül a karakterek hasznosíthatósága (Kes nem vált be, nem tudtak neki elképzelni semmi értelmeset), de FŐLEG MIVEL "Kim"-et vmi újság a "világ 50 legszexisebb férfija" közé válogatta, végül mégis Kes-nek kellett mennie.
Egyébként úgy tűnik Mr. Wong később sem változtatott magatartásán: előbb megtagadták tőle hogy ST:V részt rendezzen, és a sorozat után gyakorlatilag nem kapott filmszínészi munkát.

------------

5. rész:

Hát úgy vélem ennél a sorozatnál nem volt gond a költségvetéssel, hiszen 4-5 résza 2. évadból még az elsőhöz készült.
És mivel a legtöbb jelenet magán a hajón játszódik (megjegyzem logikusan, és talán emiatt különbözik legjobban a TOS-tól), így a helyszínek megcsinálására se kellett (olyan) sokat költeni.

Más érdekesség, hogy szvsz ez egy jól sikerült rész, ráadásul magas költségvetéssel a helyszíneket nézve (bár a szereplőgárdán meg nyilván lehetett spórolni, szóval ki tudja hogy állt a költségvetés), és külön Mr. Wong kérésére írták. Erre a forgatás után felhívta a felelős fejest: "Köszi. Bár én azt gondoltam a kéréseimet majd több részre elosztva, egész évad alatt" stb. Na most én nem feltétlen tudom mikor nyalizzak egy főnöknek, de annyit még én is tudok, hogy ez elfogadhatatlan viselkedés.

-------------

6. rész:

Hát őszintén szólva "Kes" alakja legfeljebb egy ... Nem akarom Neelixet pedofilként jellemezni, de hogy kerülhetném ki a témát?

A Doktor poénja viszont "Nem lehetünk elég óvatosak" nagyon ült. Érted, merthogy ő hologram. A nő is hologram. Játszhatnak ők Doktorosat...

Hogy mondjak egy pozitívat: a Neelix-Key-Paris háromszög itt és mos kivételesen működik.

---------------

7. rész:

Én úgy voltam vele, hogy Neelix féltékenykedését lezárták. Minek húzták megint elő?

A másik amit nem értek, hogy a legénység mit panaszkodik folyton hogy nem-replikált kaját kell ennie? A DS9-ben pont fordítva volt. Annyira nem lehet rossz MINDENNEK az íze ebben a kvadránsban. Én biztos mást sem ennék mint Neelix főztjét, és a legvadabb dolgokat replikálnám.

----------------

8. rész:

Tuvok a kedvenc vulkánim. Nála már nem kellett folyton a "vannak érzelmeim/nincsenek érzelmeim" játékot játszani, és nem nyamvadt diplomata. Ő csak vulkáni :)

-----------------

9. rész:

Sokféleképpen állhaunk ehheza részhez. Mindenki válasszon. De semmiképpen nem fölösleges.

---------------

10. rész:

Ez milyen má': az elején lelövik a poént, és ebben a sorozatban már mindenki szív.
Az indián szív, és ebbe bevonta a kapitányt, a főgépészt, és ki tudja még kit. Most kiderül hogy a biztonsági főnök is szív, az ügyeletes hippi-telepatával kivitlezett szeánszon...

Btw, "Suspiria" egy Fulci-film címe:
http://www.imdb.com/title/tt0076786/

------------

11. rész:

Ha vki kíváncsi, ebben a részben megadtak egy dátummot ÉS egy hozzá tartozó csillagidőt.
Feltételezve hogy az események sorrendben történnek, van egy csillagidőnk ÉS a hozzá tartozó dátumunk az előző rész alapján.
Ebből havkit érdekel, kiszámolhatja, nagyából mennyi csillagidő egy hónap.

------------

12. rész:

Gyakorlatilag átdolgozása a DS9-beli cardassiai történetének, aki Kirát tartotta lányának.
Viszont az öreg jól játszik, így már csak miatta is érdemes.

Wazz,a fickó Oscar-díjas! (még abból az időből mikor még ért valamit)

És "Janeway"-nek milyen jó lábai vannak!

-----------

13. rész:

Szóval találnak egy robotot Metropolice-ból, aminek van kabátja (ami persze éppúgy bírja az űrben lévő -267 fokot, mint korábban az autó hűtőfolyadéka, lol). Mikor elkezdik vizsgálni, egyúttal nem csak kábeleket dugna rá, de valahonnan kerül egy nadrág is...

 --------------

14. rész:

No mit játszik a kazon? Csak nem a (későbbi) vulkán játékot?

Amúgy jó sokáig tartott míg felmerült a szükségessége hogy a Voyager kapcsolatokat építsen a szektorban... Azaz hogy aktívan, nyersanyag/alkatrész-utánpótlás igénye nélkül keressen aktívan kapcsolatot.

--------------

15. rész:

Hm, hm, hm. Warp 10 mint "végtelen sebesség"?
Csak emlékeztetőül,a TAS-ban érték el eddig a legnagyobb sebességet, a "Counter Clock Incident" c. résazben, és az Warp 22 volt! De a TOS-ban is mentek úgy Waarp 14-el.

A részről az a másik jut eszembe amiben mindenki visszamutálódott az evolúciójában.
Meg Jeff Goldblummal A Légy.

---------------

16. rész

Suder egy újabb ismert színész, és ellentétben az általánosan meghívott alakokkal, őt fel is simerem. Sok filmje közül utoljára az Alien4-ből jut eszembe, és még a Darwin-kapcsolat is megállja vele a helyét.
Az igazán izgalmas a karakterben (rendezés smink, operatőri munka, sznészi teljesítmény mind összejátszik), hogy tényleg olyan mint Tuvok betekintene a Mélységbe.

-------------

17. rész:

Érdekelne miért lett és maradt Wildman zászlós gyereke az egyetlen terhesség a hajón (leszámítva persze Janewayt).

A rész amúgy szvsz Frankeinstein történetére hasonlít, persze a kötelező HAL9000 fordulattala végén.

Kérdés: bár gyakorlatilag a főbb szereplők kötül mindenki zombi, azaz megúszta a saját halálát, Janewayel fog ilyen történni? Nem emlékszek.

Plusz komolyan érdekelne végül honnan fognak szedni újabb fotontorpedókat. Mert fogynak ám, és replikálni nem lehet őket.

--------------

18. rész:

lololol, üstökös-recycle a DS9-ből!

Ryker a TNG-nből!

Hogy ebből a pillanatból EDDIG nem lett motivátor XD
"Meg a Nagy Frászt!"

Q felbukkanása amúgy hihető, és teljesen más megközelítésből érkezik mint eddig. Jó kis Q-rész.

-----------------

19. rész:

Hm, Miss Vidiánnak férfi izomzata van :D

------------------

20. rész:

Hm, KÉT Baytart is van a fedélzeten.

-------------------

21. rész:

No, az első személy a TELJES franchise-ban, aki immár a második előléptetést kapja!

Megjegyzés: korábban számolgattam a hazautat, és igazság szerint kihagytam egy átváltást. A fénysebesség m/s, nem km/s, így ahazaút kevesebb mint 1 napig tartana maximum sebességgel!


És mivel tudom hogy népszerű téma, kezdjük sorra venni a hajókettőződéseket:
- volt egy szingularitásnál, de ott csak egy délibáb volt a megkettőződés, mindig is csak 1 Voyager volt
- most két Voyager volt, az egyik antianyaggal, a másik anélkül. De a kettő eltérő kvantumfáziban, azaz eltérő dimenzióban létezett. Plusz itt az egyik Voyager el is pusztult.

--------------------

22. rész:

Na EZ egy filler, ami nem vezetett sehova.

-----------------

23. rész:

Na ez a másik: állandóan el lehet sugározni bármit következmények nélkül, mintha minden tlejesen független lenne minden mástól.
Képzeld csak el mi történne, ha ezek a kis gyagyák felsugároznák a tűzhelyedet. A csövekből rögtön elkezdene ömleni a gáz, és amilyen szerencsénk van rögtön be is robbanna az elektromos vezetékektől...

Akkor jó rész, ha a tv-adás "hetiegy rész", vagy legalábbis nema "napi sok rész" módon nézzük, mert akkor elmegy "planet of the week" módra. De egyébként nem látom mi célt is szolgál. A Voyager nem halad előre. Nem lesz se jobb, se rosszabb nekik. Se nyersanyag, se ellenségek, se barátok. Nincs sci-fi értelmezése sem (a Mátrix-alapötlettől eltekintve, és itt már a "piros pirula" is megjelenik, bár még mindig a Mátrix forgatása előtt járunk), és a legénység tagjainak jellemét sem formálja. Egyszerűen csak van. De legalább szórakoztató.

--------------------

24. rész:

Abszlut értelmetlen résznek tartom, hacsak nem tudjuk be annak, hogy a stb kétségbeesetten keresett új karaktereket.
Ráadásul egyáltalán nem tudok azonosulni Tuvixal. Mondhatni rühellem. Komolyan kellett egy egész rész hogy elsüssük a "turmix" szóviccet?
Még jó hogy nem (n)evoknak kezdte hívni magát.
Jó, jó, a kis szőrmókok legyőzték a Birodalmat, de ne mááááá...!

-------------

 25. rész:

Ez most már kezd tényleg olyan lenni, mintha azt próbálgatnák kit rúgjanak ki. A főszereplők közül. Pedig mindnek 3éves szerződése volt. És ez még csak a 2. évad.

Azért elég egyértelmű: Kes gyakorlatilag meg sem szólal a részekben, nemhogy befolyása lenne a karakterének az események alakulására. A Neelixel való viszonya stagnál - és annál is roszabb hogy valójában szinte nem létezik. nincs kapcsolata a legényéggel. Nem használja a szuperképességeit. Csak van, mint váza a sarokban.

Meztelenségből/szexből ez a rész az első ami felmutat valamit. Ezt legalább a javára írhatjuk.

-----------------

26. rész:

Érdekelne, hogy ha a Voyager egyenesen megy, különösebb megállók nélkül, akkor hogy kerülhet Seska folyton eléjük, holott evidens hogy a kazon törzsfőnek nyilván van más dolga is mint hogy csak a Föderációt üldözze.

Ha van valami ami miatt a sorozatban van jelentősége enneka résznek, az az, hogy ez tényleg mindennek a mélypontja. Távol vannak mindnetől: se Föderáció, se hajó, és az egyetlen remnyük egy illúzió-ember, egy pszichpata, és egy renitens (ő ráadásul talán fel is robbant) aki épp egy rakás guberálóhoz indult "segítségért".

Ha sejtésem nem csal, a 2-3. évadot a kevésbé igényesek egyszerűen kihagyhatják.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad