Anne Frank Naplója 1. rész - mielőtt kinyitnánk







1. kép

Előzetes észrevételek a műről:

A "napló" 1942 és 1944 között készült. Legalábbis a tartalma szerint.

A legszembetűnőbb, hogy golyóstollal is írtak bele.
A tolltípust 1888-ban szabadalmaztatták, és az első sorozatgyártásra 1924-ben került sor. A probléma az, hogy ezek a tollak használhatatlanok voltak, mert gyakran hol csak karcolták a papírt, hol meg ömlött belőlük a tinta.
Most amennyire én tudom Anne Frank Naplóját RÉSZBEN írták golyóstollal (tehát korántsem az egészet), viszont ezen működési hibákat nem látni a lapokon. Az első olyan golyóstollakat amikkel már nem fordultak elő ezek a problémák, tehát a napló az általam ismertek szerint legkorábban 1943-ban készülhetett Párizsban, Szövetséges fennhatóság alatt, ahonnan viszont kétséges hogy eljuthatott-e volna egyáltalán a Frank családhoz, így sokkal valószínűbb hogy csak a 2. VH után készült (1951-ben legkorábban).
A wikipedia Anne Frank bejegyzése továbbá érdekes ellentmondást tartalmaz. Van egy mondat forrásmegjelölés nélkül, ami zserint 1976-ban törvényszékileg vizsgálták a naplót, míg van egy forrással ellátott mondat ami szerint a napló eredetiját 1980-ig mindenki legfeljebb másolatban látta.
Mindenesetre az 1976-os mondat is azt mondja, hogy a golyóstollal írt részek utólagos betoldások, NEM Anne használta.

Egyébként mint sikerült kiderítenem, a naplót 3 kötetben és egy rakás független lapként (amiket egy kötetbe fűztek) "találták". Ezekből a negyedik, különálló lapokból álló 324 oldal mind hamisítvány a BKA szerint:

A következtetések amik levonhatóak:
Az első vizsgálat szerint a napló egésze "hiteles" grafológiai elemzés alapján. Ez azt jelenti, hogy az íráskép egy személyhez köthető, és úgy néz ki mint Anne Frank írása.
A második vizsgálat kijelenti, hogy a naplónak legalább egy részét a használt íróeszköz alapján NEM Anne Frank írta.
E kettő eredője, hogy bár a golyóstollal - tehát NEM Anne Frank által írt - részletek írásképe megyegyezik a nem golyóstollal írt részekkel a szakértők szerint. Ebből tehát egyenesen következik, hogy pusztán a grafológiai elemzés NEM bizonyíték arra hogy a naplóhoz Anne Fanknak bármi köze lett volna.


A másik probléma formailag a naplóval, hogy nem egységes a kézírás. Kétféle kézírás van benne, ami így nem származhat egyetlen személytől (látszik az 1. képen).


Harmadik hogy két kiadás között (egy bizonyos német és egy "dutch" - svájci német dialektus - kiadást vizsgáltak alaposan) a naplóbejegyzések száma eltér. Van olyan bejegyzés ami az egyik kiadásban megvan, míg a másikban nincs és fordítva. Vannak betoldások, kihagyások a szövegben a két kiadásban egymáshoz képest. Ez azt jelenti, hogy Anne Frank Naplója mint olyan egyszerűen NEM LÉTEZIK. Ha létezne, akkor ilyen különbségek nem léteznének.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad