miféle háziállat?

Ezt a linket látogassátok meg xD (Remélem tudtuk angolul, mert bár van válogatás-kommentár magyarul, de az nem fed le mindent)

Hát így néz ki Európa mint mindenki kedvenc állatkertje.

De milyen élőlényt tartsunk otthon? A műkutyától ugyanis falra mászok...


Választhatunk alapvetően állat és növény között. Én az elsőre szavazok, mert az meg tudja mondani mi fáj neki.

Persze csak ha nem hal. A halak jó nagy százaléka azért döglik meg, mert túletetik. Mert a kis piszkok felzabálnak mindent amit eléjük raksz, aztán csodálkoznak.

DE. Alapvetően ha túljutunk a melegre van szüksége / nem bírja a meleget / fésülni vagy nyírni kell dolgon (amire az eladó jó esetben felhívja úgyis a figyelmünket), gyakorlatilag három teendőnk van a kiválasztottal:
- etetni és itatni. Általában az állatok önetetők, de csak ha eleget mozgatjuk. Heti egy nap amikor ennei nem kap (de inni igen) sok esetben (értsd: olyan gyakori állatoknál mint kutya, macska) beiktatandó.
- mozgásigény: vagy elég nagy ketrecben kell tartani, vagy el kell menni vele minden nap 30-60 percet minimum sétálni. NEM a padon ücsörögni! Persze ha az illető állat hajlandó apportírozni, az nagy könnyebbség (macskánál a lézerceruza fényének kergetése is befigyel).
- kaki-pisi: bizony, az állatok mind csinálják. El kell takarítani. Az utcán össze kell szedni kis zacskóba ha betonrentgetegben élsz, ha sok a növény és nem parkról van szó, akkor ez megúszható. Ha zárt térben tartjuk őkelmét akkor almozni kell,ami plusz költség. Kérdés ehhez hogy szobatisztaságra lehet-e szoktatni (az nem szobatisztaság ha mindig egy helyre fosik, de az mindig a szőnyeg közepe).
Ezen kívül tudni kell hogyan bírja a társaságot (magyányosan megőrül és kiírt mindenkit maga körül a két véglet), és bizony nem árt törődni kedvencünkkkel.


Másik fele a növények. Ezek nálam hajlamosak meghalni, de ez nem jelenti hogy a dolog elméletét ne tudnám (többek között mert egyre többet tudok arról hogyan lehet szegényeket kinyírni).
Ezeknek minden bajuk van. Szabad levvegőn vagy fűtött lakásban tartjuk? Bírja-e odakint a téli hideget, esetleg még idebent is fázik és külön fűtés kell neki?
Árnyékot, fényt, vagy félárnyékot követel? Van ami a fényben kiég, van ami az árnyékban kiszárad (persze sosem tudható melyik, és a dolog megkülönböztethetetlen a kiszáradástól, rossz trágyázástól...).
Fekete fölbe érdemes rakni, vagy homokba? Netán megelégszik azzal ha a kertből ásunk neki egy lapát földet?
A trágyázás pedig: manapság a cserepes gazokat táprudakkal próbáljuk kényeztetni. Ezeket ledugod a földjükbe, és ahogy öntözöd a víz szépen fokozatosan feloldja őket. Ám ha túl sokat adunk a növény maghal. Ha rossz táprudat adunk neki meghal.
Jut eszembe: van ami bírja az ablakkeret mentén behúzó cúgot, van ami nem. Van ami megdöglik ha nincs rendes légmozgás, van ami nem.
Öntözés: van ami sok vizet iszik, van ami keveset akar csak. Elméletileg annyit kéne csak aláönteni amennyit felszív, csakhogy van amelyik mindent felszív mert "jó lesz az még valamikor", aztán annyit felszív hogy a végén szétrothad (tipikusan a kaktuszok). Szóval ha vízben áll, megdöglik, ha nem kap elég vizet megdöglik.

HA végkép akarsz növényt, de abszolut antitalentum vagy, vagy csak elsőre sikerélményre hajtasz, próbálkozz a Jerikó Rózsájával. Tudom, tudom, ez vagy ötféle növényt takar mint állami hírdetésekben a parlagfű, de a növényboltos úgyis tudja majd miről van szó.
Ez egy laposan szétterülő növény a Közel-Keletről. Tehát viszonylag lapos és széles cserép jó neki. Ez jó, mert kicsi az esélye hogy levered, rossz mert esetleg az ablakpárkánynál nem fér el.
Származási helye miatt bírja a huzatot, de kedveli a meleget, így ideálisan problémamentes növény.
Földnek homokot keverjünk össze bolti földdel (áshatsz a kertből is ha ott a föld nem agyagos). Kevés földhöz szokott sziklás terepen, tehát ez lesz jó neki. Alátét feltétlen szükséges!
Kifejezetten árnyékba ne rakjuk, de amúgy nem árt neki a fény, sem pedig ha félárnyékban van (pl. egy sötétítőfüggöny van közte és a nap között a nap nagyobb részében mint nálam). Fűtött lakásban tartsuk, a havas zimankónál nem fogadnék a túlélésére.
Táprudat ritkán adjunk neki, nem kell erőltetni. Évi 2-4 rúd elég.

A legjobb benne mégis hogy meg tudja mondani szomjas-e, ugyanis olyan helyen nőtt eredetileg ahol évente akár többször hónapokig csontszárazság van. Ennek megfelelően én legalább egyszer egy hónap/év erejéig hagyom "kiszáradni". Nem lesz tőle baja.
Amikor kezd megszomjazni aztz onnan látni hogy a levelei kezdenek összezáródni, mintha a kiterjesztett tenyered kezdenéd ökölbe zárni. Naponta nálam a kb. 20 cm átmérőjű növényke iszik talán 1 dl vizet se, de ezt úgyis ki tudjuk tapasztalni: öntsük rá a kiválasztott mennyiségű vizet, aztán várjunk egy félórát-órát, majd nézzük meg mi történt. Ha teljesen szétlapult akkor ne öntsünk rá többet, ha még nem, akkor mehet még rá (néha kedvelem azt játszani hogy úgy öntözöm hogy csak félig legyen szétnyílva folyamatosan). Megjegyzem hajlamos rá hogy néhány levelét ha alulról öntözöm (a levelek alá öntve, vagy méginkább a cserépalátétbe öntve a vizet) kicsit fentebb hagyja - ha ez nem jön be felülről arra a bizonyos levélre öntve a vizet pont az fog kilapulni amit mi akarunk.
Virágot nem hoz (legalábbis nálam nem).
Amire figyelni kell hogy ne  legyen túlöntözve, azaz ne legyen túlságosan szétlapulva a növény, mert olyankor a levelek és a talaj közt olyan kicsi a hely hogy meleg és nedves lesz, és elkezd a növény bepenészedni. Ha véletlen ez történik szedjük le a súlyosan fertőzött leveleket, a maradékról pedig kézzel húzzuk le a fehér bevonatot. Ha így teszünk megmarad.

Egyéb: időnként le-ledob egy-egy levelet, ezt nem tudom miért csinálja, de nem kell törődni vele. Legalább nem nő ki a cserépből. Extra növénykéket nem termel a cserépben, így azon se kell aggódnunk.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad