Az itthon kapható 50 legegészségtelenebb étel - 1. rész

Simán lenyúlom a Creative Commons alapján ezt a cikket: link

Menjünk sorban ahogy a cikk:

1. Semmit nem tudnak felhozni az aszpikos felvágott ellen, kivéve hogy szépséghibás, és a nevezett algákat laboratóriumban IS használják, de azoknak nincs köze az étel emészthetőségéhez, tápértékéhez.

2. Mivel a gumiarábikum az ismertető alapján egyszerűen nem emésztődik meg, semmi bajod nem lesz ha ezt eszed.

3. gumicukor: " Szinte semmi természetes nincs benne" - csakhogy maga a cikk hazudtolja meg ezt az állítást! Állati eredetű az egyik fele, a másik fele növényekből lett kivágva. Az igazi probléma itt hogy az egész némi nyers cukor egy rakat táplálékkiegészítővel, ami már nem faja. Csakhogy a "cikk" - inkább ész nélküli Greenpeace-fröcsögés - nem erről beszél.

4. tartós süti: a neve egyértelművé teszi hogy van benne nem kevés tartósítószer. A cikkíró hülyesége, hogy azt hiszi, ettől lesz eltartható hónapokig és nem attól hogy a fagyasztóban tárolom.

5. szörpök: hallott már a cikkíró arról, hogy ezeket hígitva fogyasztjuk?

6. párizsi: a cikkíró szerint a probléma nem a túlsózás és a kis tápértékű alapanyagok, hanem hogy "nem trendi", mert nem szép. Hát ez az egész "cikket" jellemzi.

7. zacskós leves: a darabolás és a szárítás nem csökkenti a zöldségek tápanyagtartalmát. Az ellenjavaslat meg nem veszi figyelembe a dolog apropóját: ezt azoknak találták ki akiknek sem helyük, sem idejük nincs főzni.

8. l. párizsi

9. Megint a legnagyobb probléma a szépséghiba. Az olasz receptek mert egyáltalán nem érdekelnek. Ami miatt egészségtelen a pizza - mert az - az ugyanaz amiért a hamburger: tartósítószer, színezék, túl sok zsír.

10. Szénsavas üdítők: a szénsavtartalom csak a vérkémiai problémákkal küzdőket érdekelheti, az igazi gond a töménytelen mennyiségű cukor benne. Ezen a szénsavmentesség nem segít.
Az ásványvízzel az a probléma, hogy van ami szó szerint csapvízből készül, és hogy sokkal gyorsabban gyártod vele a kiürült palackokat.

11. Ketchup: hűű, beledarálnak pár bogarat! Mintha ez nem lenne elmondható MINDEN élelmiszerkészítményről! Azon kívül mivel az íze és állaga tök más mint a házikészítésűnek, így a kettő nem válthatja ki egymást. Nem véletlen hogy a tejszínhabból is a boltit veszik, nem a házit (10-ből 9-en).

12. sansa olivaolaj: ilyen a magyar piacokon egyszerűen nincs. Ellenben valóban van újrahasznosított kategóriájú olaj, nem csak olivaolajnál. Azon kívül az olivaolaj hasmenést okoz, mivel pl. a napraforgóolajnál jobban telítetlen, így jobban mérgező.
Olaj helyett ha teheted tessék zsírt használni, ha pedig kikerülhetetlen, a saját éghajlatodnak és élőhelyednek megfelelő olajat válassz. Ilyen Agyarországon a napraforgóolaj, kukoricaolaj, lenolaj a leggyakrabban fellelhetőek közül.

13. Fagylalt. A "por"-t már csak a hülyeség és a propaganda teszi hozzá. Aztán bejön a joghurtreklám. Az "igggazi gyümölcs" meg végkép a hülyeség teteje. Ja, és se a jó-gurt, se az i-gazsi gyümölcs nem rendelkezik az agylalt hőmérsékletével (bár a joghurt talán jégkrémmé fagyasztható).

14. Fileters tea: a filtert azért találták ki hogy ne úszkáljon szanaszét a teafű (félreértések elkerülése végett: tea: bármilyen növényi származék forrázásával készülő ital). Semmi köze az anyag minőségéhez.
Ha tényleg érdekel a cucc minősége, reszelj és száríts magadnak, különben hagyj békén.

15. Habspray: ahogy a cikk definiálja saját szókreálmányát ez a növényi alapanyagból készült tejszínhab. Nem tudom ugyan honnan fejnek tejet egy növényből, de ez igazából ízlés kérdése, semmi baj nincs alapvetően vele. Persze a szervezet tudja mihez szokott hozzá pármillió év alatt (és én nem vagyok büszke arra, hogy a kereszténység ezzel szemben 5000-et állít), így elmondható hogy az állati eredetű "habspray" (= tejszínhab) jobban fogy.
Megjegyzem a fő különbség a bolti és otthon készített tejszínhab között a belefújt gáz és annak eloszlása.

16. "szinte-sajt": azaz növényi eredetű sajtkészítmény. A "cikkíró" megint nem vesz tudomást az egész apropójáról, ami a tejcukorérzékenység. Igen ezeket a szarokat azért találták ki elsősorban, hogy az olyanok is tudjanak "sajt"-ot enni.

17. szafaládé. Nos, ilyen szó a magyarban nincs. Ez most mi akar lenni, szalámi? Megint egy szépséghibán akad ki, most az előállítás módján. Ez ugyanaz mint azt mondani ne igyál turmixot, hanem edd meg egészben a zöldséget.

18. Energiaital: a ginzengtea hatásmechanizmusa teljesen más. Ez olyan mintha azt javasolná szívjak dohány kender helyett...

19. tartó toastkenyér: miért nem lehet ezt egyszerűen tartós SZELETELTkenyérnek hívni? Miért ez a külföldiülbeszélés? Amúgy azt eszek ami jólesik - ezek a szeleteltkenyerek általában nem esnek jól, viszont roppant biztonságos a fogyasztásuk ha pl. külföldön jársz -, még jó hogy nem azt javasolja süssek magamnak otthon kenyeret.

20. kakaós tejtábla: ilyen étel egyszerűen nincs forgalomban. Megértem én hogy kerülni kell a reklámot, és a temréknév megemlítése már az lenne, de anélkül nem igazán tudni miről van szó itt! A kakaó vs. csokoádé téma halál unalmas; lehet hogy a köznyelvi szóhasználat nem tesz különbséget, de csak ezért ne kössenek már bele az élő fába. Az meg, hogy kakaóvaj nincs benne, hát magasról nem érdekel, és főleg nem lesz attól benne az "értékes anyagok száma" nulla.
Az i-gazsi csokoládét meg útálom. Mondjuk ha a "cikk" ezen része pl. a KinderPinguiről szól, hát az tényleg ehetetlen szemét, de mint ritka élvezeti cikk hát megintcsak ízlés kérdése.

21. sajtkrém: megint a problémázás az esztétikai hibával. No comment.

22. Csokoládéöntet: hát ebből van ezerszám, de elárulom hogy a táblás csokiban is simán van tartósítószer. Plusz annak íze és állaga megint tök más, nagyon könnyen odaég, és macerás az eszközök tisztítása.

23. Húskonzerv: Hát az épp kezemben tartott húskonzervben egész főzz zúza van némi szafttal pörköltösen elkészítve.
Egyébként a konzervek "nagy trükkje" a légmentes zárás, amiatt nem romlanak meg bennük a dolgok, azaz elméletileg semmilyen különbség nem kell legyen a nemkonzerv és konzerv ételek között. Ami miatt ha lehet ne konzervet együnk, az a konzervdoboz, azaz a hulladék. Bár a ráfordítás mértékét tekintve bevallom a hüvelyesek (bab, borsó stb.) esetén én ki vagyok békülve a konzerv-kiszereléssel.

24. Burgonyacsipsz: amiért nem egészséges az a rettentő mennyiségű só (és mellé fűszer), nem pedig az olaj, amit a banánchips ugyanúgy magába szív. Lehetne a cikkíró ennél is ostobább?

25. Habkarika: elárulom hogy sokan csak dísznek veszik karácsonyfára, nem pedig megenni. Egy évben egyszer amúgy ki lehet bírni.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad