a kenyér, az infláció és az IMF

Ha megnézzük a kenyér árának alakulását a mai pénzrendszerben (1985-től vannak adatok a kenyér árának belföldi alakulásáról, de a mai pénzpiaci rendszerrel csak 1990-től számolhatunk), akkor bizony érdekes dolgot tudunk meg a Nagy Madzsar Kohmány és a Nagy Gonosz IMF kapcsán.



Bocs, hogy képként szúrtam be az adatokat***, de táblázatot nem enged a blog.


Az első oszlop a hivatalos infláció.

A második oszlop csak egy technikai szám, hogy könnyebben tudjak szorozni.

A harmadik az inflációs változás kiszámításához szükséges szorzószám (azaz még sokat nem csináltam, ez is csak technikai művelet).

A negyedik oszlop az évszám utolsó két számjegye.

Az 5. oszlop a kenyér ára a halmozott inflációval kiszámítva. Azaz az adott évben annyinak kellett volna lenni a kenyér árának, amennyiben az infláció közölt mértéke fedi a valóságot. Az 1990-es év a kiindulási év, az ahhoz tartozó adatot a netről szedtem le, szintén hivatalos adat a kenyér bolti áráról. Az előtt államilag meghatározott ára volt mindennek, így nem lenne értelme a számításnak.


Namost lassan elérünk a 6. oszlophoz. Az F oszlopnál csatlakozott az ország az EU-hoz, azaz "nagy gonosz magyarellenes pogány gyarmatosítók szállták meg országunkat" hogy 'politikailag korrekt'-en szóljak.

Amint látható, a hivatalos adatok szerint a kenyér árának 150(!) forint kellett volna lennie. Ha azonban megnézzük a hivatalos adatokat a kenyér valós áráról (ezt tettem a 2005-ös adatnál), akkor hogy-hogy nem, indokolni tudjuk a hirtelen emelkedést a kenyér árában. És minő "csoda", ha megnézzük a számított árat az azóta közölt infláció alapján, amit aztán összehasonlítunk a bolti árral (menj le a közértbe; utolsó adat 2011), akkor elképesztő módon egyezést látunk!


Tehát a Nagy Gonosz Elnyomó Imperialista Magyarellenes Szentséggyalázó Országokatkifosztó IMF hatására fura módon a közölt infláció hogy-hogynem a valós adatokat kezdte tükrözni! (Ami a fizetések reálértéke miatti éves fizetésemelésnél az egyszeri munkavállalónak bizony jól jön.)



PS: Érdekes látni, hogy volt olyan év, mikor az infláció elérte a 30(!) %-ot.

Az is jól látszik, hogy ideig-óráig elérhető 3-5%-os infláció, de a valósan megbízható szám évi 7-8% (ami az egyszeri munkás szemével 10%).


Az összesítősorokról az oszlopok alján annyit, hogy '85-től vannak összeadva a számok, és úgy jön ki az éves átlag 12% infláció (a hivatalos adatok alapján).



***forrás: wikipedia.hu

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad